De trap verven. Niet de leukste klus die er is, maar het moet eenmaal gebeuren. Je wilt immers dat de trap er mooi uitziet. Een trap kan een belangrijke eyecatcher zijn. Bijvoorbeeld als de trap naar de eerste etage in je woonkamer staat of de trap is het eerste dat je ziet als je binnenkomt. Je visite dus ook! Je kunt natuurlijk een trap stofferen, maar je kunt een trap ook verven. In onze blog geven we handige tips over hoe je dit het beste kunt aanpakken!
Welke materialen heb je allemaal nodig?
Voordat je een blik verf opentrekt en driftig begint te verven, is het goed om even een checklist te maken met wat je allemaal nodig hebt. In de basis heb je het volgende nodig;
- Tape
- Afdekmateriaal
- Stofmaskers
- Vulmateriaal en acrylaatkit (vergeet het kitpistool niet!)
- Schuurpapier of een schuurmachine
- Kleine rollers en verfbakjes
- Grondverf
- Verf
Stap 1; Vloer afdekken en randen afplakken
Het eerste wat je doet is de juiste kleding aantrekken. Gebruik natuurlijk oude kleding dat ook vies mag worden. Je gaat geheid knoeien en dan is het dus fijn dat je werkkleding gebruikt. Vervolgens gebruik je stucloper of een ander materiaal waarmee je de vloer kunt afdekken. Vervolgens plak je de randen van de trap af met tape. Je kunt stopcontacten die in de buurt zitten ook het beste afplakken met het tape.
Stap 2; Schoonmaken en ontvetten
De tweede stap is om de trap goed schoon te maken en te ontvetten. Hier heb je een emmertje met lauw of warm water voor nodig, een ontvettingsmiddel en een spons. Een belangrijke tip; werk altijd van boven naar beneden. Neem de trap goed af en let hierbij vooral op de trapleuning. Die zijn vaak vetter dan bijvoorbeeld de traptreden. Vervolgens neem je de trap nog een keer geheel af met schoon water en een schone spons en laat je de trap goed opdrogen.
Stap 3; Trap herstellen
In de derde stap worden alle kiertjes en gaatjes gevuld met een speciaal vulmiddel. Welk opvulmiddel je kiest is afhankelijk van het materiaal van de trap en hoe groot de schade is. In de regel vul je de gaatjes en kiertjes door in de fles met het vulmateriaal te knijpen en deze af te werken met een plamuurmes. Zo repareer je de trap het beste. Laat vervolgens het materiaal goed drogen en uitharden.
Voor reparaties en het dichten van kieren kun je ook acrylaatkit gebruiken. Deze kit heb je in verschillende kleuren. Ga je de trap in een lichte kleur verven? Gebruik dan ook een lichtkleurige kit. Je kiest logischerwijs voor een donkerkleurige kit als je de trap in een donkere kleur wilt verven. Volg ook goed de instructies op de kitspuit op. Bepaalde kitsoorten moeten namelijk een aantal uren goed drogen en uitharden voordat je de werkzaamheden kunt hervatten.
Stap 4; Schuren!
Het minst leuke werkje aan verven; schuren! Maar het moet wel gebeuren. Je kunt de trap schuren met schuurpapier en/of een schuurmachine. Met schuurpapier kom je makkelijker in hoekjes en kiertjes, maar grotere oppervlakken kun je het beste met een machine schuren. Is de trap al geverfd? Gebruik dan wat grover schuurpapier, zodat je de trap goed kunt schuren. Je kunt eventueel na het schuren met grof schuurpapier met een schuurpapier met een minder grove korrel de trap nog een licht opschuren. Belangrijke tip! Gebruik altijd een stofmasker als je gaat schuren!
Na het schuren moet je opnieuw schoonmaken. Het stof kun je het beste verwijderen met de stofzuiger en pak opnieuw een emmertje met lauw tot warm water en een ontvettingsmiddel. Met een spons ga je opnieuw de trap reinigen en ontvetten. Vervolgens maak je de trap schoon met schoon water en een schone spons en laat je de trap ook weer goed drogen.
Stap 5; Verven!
En in de laatste stap komen de kwasten, verfbakjes en rollers tevoorschijn! Je bent klaar om de trap te gaan verven in de kleur die je wilt. Maar voordat je met de verf aan de slag gaat is het goed om de trap eerst in de grondverf te zetten. Door de grondverf aan te brengen kan de verflaag die je wilt aanbrengen goed hechten. Bij het gebruik van lichte kleuren zou je in theorie de trap maar één keer te hoeven schilderen. Bij het gebruik donkere kleuren moet je een tweede en soms zelfs een derde laag aanbrengen voor een mooi eindresultaat. Verf ook in de juiste volgorde, zodat je niet klem komt te zitten. De juiste volgorde om te verven is;
- Trapleuningen en smetplanken
- Spil (indien aanwezig)
- Trapboom
- Stootbord
- Onderkant treden
- Bovenkant en voorzijde treden
Werk ook altijd de kant op waar je wilt eindigen. Doorgaans wil je na de klus even bijkomen op de bank. Dus werk je van boven naar beneden. Wil je na afloop boven blijven en jezelf opfrissen in de badkamer? Werk dan van onder naar boven.
Frederik Steijn
Frederik Steijn is een gepassioneerde interieurontwerper en ervaren woonjournalist die zijn creatieve talenten en diepgaande kennis van woontrends combineert in zijn artikelen voor Wono.nl. Met een achtergrond in interieurarchitectuur en jarenlange ervaring in de woonbranche, weet Frederik als geen ander hoe hij de lezers kan inspireren en informeren over de laatste ontwikkelingen op het gebied van wonen.