Heb je net kunstgras gekocht en vraag je je af hoe je dat het best kan leggen? Je wil natuurlijk een zo mooi mogelijk resultaat. We hebben wat advies voor je verzameld zodat jij deze zomer kan genieten van je kunstgras gazon.
Benodigdheden om kunstgras te leggen
Om kunstgras zelf te leggen, zijn een paar materialen en gereedschappen nodig. Natuurlijk begint het met het kunstgras zelf, van bijvoorbeeld kunstgrasdirect.nl, en een onderdoek of geovlies textiel. Een stanleymes met reservemesjes is handig te hebben om het gras nauwkeurig te kunnen snijden. Kunstgraspinnen en een hamer zijn nodig om het gras stevig op zijn plek te houden. Een bezem helpt bij het egaliseren van het oppervlak. Het kan van pas komen om kunstgras-tape of lijmband, kunstgras kit of twee-componentenlijm, en kwartszand te gebruiken. Dit ligt aan de eisen van het leggen. Als je dit allemaal hebt verzameld, ben je goed voorbereid om het kunstgras op een goede manier te installeren.
Een goede ondergrond
Je hebt een solide en vlakke ondergrond nodig om het kunstgras op een goede manier te leggen. Het begint met een zandbed van minimaal 5 cm dik, dat grondig moet worden aangetrild om een stevige basis te creëren. Het juiste type drukverdeeldoek moet zorgvuldig worden gekozen en op maat worden geknipt voordat het op de ondergrond wordt gelegd. Je kan grondpennen tijdelijk bevestigen, omdat dit ervoor zorgt dat het doek op zijn plaats blijft tijdens de verdere stappen. Een goede voorbereiding van de ondergrond zorgt ervoor dat het kunstgras mooi vlak komt te liggen en goed bestand is tegen belasting.
Let op de vleug van het kunstgras
Het kunstgras wordt geleverd op een rol, waardoor het een bepaalde richting heeft, ook wel de vleug genoemd. Deze vleug zorgt ervoor dat het kunstgras er vanuit verschillende hoeken anders uitziet. Om het kunstgras zo mooi mogelijk te laten ogen, is het het best als je tegen de vleug kijkt. Daarom is het belangrijk om het gras zo te leggen dat de vleug in de richting komt te liggen waarvandaan je het vaakst naar het kunstgras kijkt. Zodra de juiste richting bepaald is, kan het kunstgras worden uitgerold en op maat worden gesneden. Als het niet mogelijk is om tegen de vleug in te kijken, zal de grasmat er ook vanaf de zijkant mooi uitzien.
De lijmband
Als je kunstgras niet in één stuk kan worden gelegd, kun je verschillende stukken aan elkaar lijmen. Dit kan alleen aan de zijkanten van het gras. Nadat het gras is uitgerold, kun je de zijden die moeten worden verlijmd omslaan en de lijmband ertussen plaatsen. Vervolgens leg je de flappen terug en trek je het beschermende folie tussen het gras uit. Zorg ervoor dat je alles goed aandrukt voor een stevige hechting.
Het kunstgras vastzetten
Je kunt het kunstgras stevig vastzetten met verzinkte kunstgraspennen. Mogelijk heb je een deel van deze pennen al gebruikt om het drukverdeeldoek tijdelijk vast te zetten. Het is belangrijk om de pennen ongeveer om de meter te plaatsen, vooral in de hoeken van het kunstgrasveld. Plaats de pennen ongeveer 10 centimeter van de rand en zorg ervoor dat ze precies tussen de ribbels aan de achterkant van het kunstgras vallen. Op deze manier kunnen de pennen mooi worden weggewerkt en zijn ze nauwelijks zichtbaar. Het is belangrijk om de pennen niet dwars op de ribbels te plaatsen voor een juiste bevestiging.

Redactie van Wono.nl
Bij Wono.nl geven we door middel van inspirerende artikelen inzicht in woontrends, interieur, woonwensen en woonlasten. We streven ernaar om ons positief te onderscheiden door te focussen op het vergroten van woongenot in al onze artikelen.
Onze doelstelling is om te schrijven over alles, van kleine, simpele veranderingen tot grote verhuizingen. We willen jou helpen om de volgende stap te zetten in jouw woonreis. Ben jij bereid om die stap samen met ons te zetten?