De voordelen van een houtkachel

De voordelen van een houtkachel

Een houtkachel of haard is steeds populairder, vooral sinds de stijging van de gasprijzen. Dat is niet zo gek, want een kachel of haard heeft erg veel voordelen. Warmte, sfeer: een haard of kachel draagt bij aan een positieve beleving in de woonkamer. Wij zetten een aantal voordelen van de houtkachel op een rijtje.

Lage stookkosten

Doordat een open haard of houtkachel niet op gas werkt, kun je de stookkosten redelijk laag houden. Je moet natuurlijk wel brandhout kopen, maar hierdoor heb je de kosten voornamelijk zelf in de hand. Hout is bovendien een goedkope brandstof en een houtkachel is in aanschaf relatief goedkoop. Houtkachels zijn bijvoorbeeld een stuk goedkoper in aanschaf dan een gaskachel. Daarnaast ben je niet afhankelijk van leveranciers voor stroom of gas en zijn de kosten niet afhankelijk van gasprijzen.

Het verhoogt de sfeer

De houtkachel of open haard geeft een nostalgisch gevoel, omdat het doet denken aan vroegere tijden. Daarnaast zijn de dansende vlammen erg sfeervol. Samen met de geur van het brandende hout en de warmte, zorgt dit voor een aangename sfeer en een gevoel van gezelligheid. Daarnaast wordt de kamer opgewarmd, wat een aangenaam gevoel geeft. Zo jaag je de kou gemakkelijk uit huis en creëer je een warme ruimte.

Hoog rendement

Een houtkachel geeft erg veel warmte, zeker als je deze binnen gebruikt. Daarnaast is het houtverbruik een stuk lager dan bij een open haard. Je verliest met een open haard meer warmte, omdat een deel van de warmte via de schoorsteen verdwijnt. Voor een moderne houtkachel ligt het rendement op ongeveer 75% en bij een speksteenkachel kan dit zelfs oplopen tot 90%. 

Waar moet je wel op letten?

Er zijn dus een aantal voordelen van een houtkachel, maar je moet natuurlijk goed nadenken voor je er een aanschaft. Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat je de houtkachel regelmatig schoon moet maken en moet onderhouden, zodat deze lang mee kan gaan. Ook kan een houtkachel gevaarlijk zijn met kleine kinderen, want deze wordt behoorlijk heet. Dit los je op door een hek te plaatsen rond de houtkachel, zodat de kinderen er niet bij kunnen. Ook moet je jaarlijks de schoorsteen laten vegen, zodat je een schoorsteenbrand kunt voorkomen.

Scroll naar boven