Een droogbouw vloerverwarming kiezen

Een droogbouw vloerverwarming kiezen

Vloerverwarming worden veelal in twee varianten geleverd, droogbouw en natbouw. Een droogbouw-installatie is lastig om te doen en vereist het storten van beton, dit is niet zo bij de droogbouw variant. Deze variant wordt namelijk geleverd met een soort platen of matten waar al buizen in zitten, deze kunnen vervolgens in elkaar worden geklikt. Daarnaast is het makkelijke installeren een groot voordeel. Er zit namelijk geen droogtijd van het beton, aangezien dit zo enkele weken kan duren is het tijdsverschil enorm. Vloerverwarming heeft tal van voordelen, zoals het grote comfort. Lekker warme voeten, zeker in de koude winterdagen is een groot genot.

Nog meer voordelen van een droogbouw

Het kiezen voor zo’n type installatie heeft ook als bijkomend voordeel dat de opbouwhoogte laag is. Dit betekent dat er met minder ruimte gewerkt kan worden en dus in meer huizen past. Vanwege deze opbouwhoogte leidt de droogbouw vloerverwarming ook tot minder hoogteverlies ten opzichte van het plafond. Doordat de droogbouw van lichtgewicht is het ook nog eens minder belastend op de onderliggende vloer, wat tot minder schade en reparaties leidt. Ten opzichte van natbouw biedt het ook een meer energiezuinige oplossingen. Dit komt doordat bij natbouw er een hele laag beton mee moet worden verhit voordat de warmte kan worden afgeven door de vloer, bij de droge variant is deze laag er niet en hoeft de hitte alleen naar de directe ondervloer te worden verstuurd.

De typen droogsystemen

Er zijn meerdere typen droogsystemen beschikbaar, deze variëren onder andere in de hoogte. De isolatieplaten verschillen namelijk van zo’n 25 mm tot slechts 15 mm. De kleinere systemen zijn vaak wat lichter en hierdoor kan het ook worden gebruikt met een houten ondervloer. Dit kan een goede uitkomst zijn wanneer je huis wat ouder is, en de vloer niet overal even stevig is.  Naast de isolatieplaat worden er ook stalen geplaatst boven op de platen. Deze helpen met afvoeren van de warmte naar de vloer. Vrijwel alle droogsystemen kunnen gebruikt worden voor renovatieprojecten maar ook voor nieuwbouw. Voor nieuwbouw zijn nat systemen ook populair, maar het is een arbeidsintensief project, daarom kan het lonen om toch naar een droogsysteem te kijken. Daarnaast kunnen bij een verhuizing de panelen ook weer worden weggehaald. Dit maakt het geheel een stuk flexibeler.

Redactie van Wono.nl

Bij Wono.nl geven we door middel van inspirerende artikelen inzicht in woontrends, interieur, woonwensen en woonlasten. We streven ernaar om ons positief te onderscheiden door te focussen op het vergroten van woongenot in al onze artikelen.

Onze doelstelling is om te schrijven over alles, van kleine, simpele veranderingen tot grote verhuizingen. We willen jou helpen om de volgende stap te zetten in jouw woonreis. Ben jij bereid om die stap samen met ons te zetten?

Scroll naar boven