Wie een tuin of een stuk grond heeft, heeft de verantwoordelijkheid om het terrein op orde te houden. Net zoals we elke zomer het gazon maaien, moeten we ons ook over de bomen ontfermen die op het terrein staan. Misschien heb je een boom die ziek is geworden, te dicht bij andere bomen groeit of het mooie uitzicht gewoon in de weg staat. Iedereen kan bomen kappen, maar je moet heel voorzichtig zijn, want het kan een gevaarlijke klus zijn. Lees hier hoe je te werk moet gaan
Bescherming
De eerste en belangrijkste stap is ervoor te zorgen dat je goed beschermd bent voor je aan het werk gaat. Wat je daarvoor nodig hebt is een kettingzaagbroek en -laarzen met zaagbescherming, een helm met gehoorbescherming en geschikte handschoenen. Dit is een vereiste om alle werkzaamheden met een kettingzaag te kunnen uitvoeren.
De kettingzaag
De kettingzaag moet een scherpe ketting hebben die zo strak staat dat deze niet uit de groef in het zaagblad kan worden getrokken: anders bestaat het risico dat hij eraf gaat. Een ander gevaar bij kettingzagen is de terugslag wanneer deze in contact komt met het hout. Houdt de kettingzaag daarom stevig vast, met één hand op de voorhandgreep en één hand op de achterhandgreep. Controleer ook de kettingrem, door vol gas te geven en dan de rem op te zetten. Werkt de rem goed, staat de kettingzaag onmiddellijk stil.
De richting
Bepaal in welke richting je de boom gaat kappen. Vaak heeft de boom een richting die hij op neigt, bijvoorbeeld als hij scheef staat of als de kroon in één richting groter is. Doe een paar stappen achteruit, en bestudeer de boom vanuit verschillende hoeken om te bepalen in welke richting hij staat. Controleer of de valrichting vrij is van objecten, elektriciteitskabels en andere zaken die het vallen in de weg kunnen staan. Als de boom in een richting neigt waarin hij niet gekapt kan worden, is het raadzaam om de boom door een professional te laten vellen.
De valkerf
Start de zaag van Detuinmachineshop terwijl de kettingrem ingeschakeld is en de zaag nog op de grond staat. Eerst is het zaak om een driehoekig stuk van de stam af te zagen in de richting waarin je de boom wilt laten vallen: de valkerf. Leg de zaag op zijn kant, en richt deze op het driehoekig uitgesneden stuk. Kijk of er niemand in de buurt is, of dat er geen obstakel is ontstaan. Hak de valkerf uit, en verwijder het uitgehakte stuk.
De velsnede
Maak vervolgens een velsnede aan de andere kant van de stam. Deze moet op dezelfde hoogte zijn als het onderste deel van de valkerf of iets hoger. Zaag niet helemaal in, maar laat drie tot vijf centimeter vrij: dit fungeert als een soort scharnier wanneer de boom eenmaal valt. Zodra de boom begint te vallen, ga je diagonaal achteruit, weg van de valrichting. Als de boom niet vanzelf begint te vallen, gebruik dan een koevoet om de boom in de valrichting af te breken.
Na het kappen
Het kappen is gelukt, en de boom is omgevallen. Nu is het tijd voor de nazorg. Afhankelijk van de boomsoort kunnen alle delen van de boom voor verschillende dingen worden gebruikt. Vuren- en berkentakken kunnen als decoratie worden gebruikt, of als brandhout voor het verwarmen van het huis. Begin met het weghalen van de takken van de stam door de takken weg te zagen met de kettingzaag. Wanneer dit voltooid is, is het tijd om de stam in kleinere stukken te zagen. De lengte is afhankelijk van waar het voor gebruikt gaat worden. Hout voor gewone kachels is meestal vijfendertig lang.
Redactie van Wono.nl
Bij Wono.nl geven we door middel van inspirerende artikelen inzicht in woontrends, interieur, woonwensen en woonlasten. We streven ernaar om ons positief te onderscheiden door te focussen op het vergroten van woongenot in al onze artikelen.
Onze doelstelling is om te schrijven over alles, van kleine, simpele veranderingen tot grote verhuizingen. We willen jou helpen om de volgende stap te zetten in jouw woonreis. Ben jij bereid om die stap samen met ons te zetten?