Wat te doen tegen een klapperende deur?

Wat te doen tegen een klapperende deur?

Er zijn verschillende geluiden die je in huis kan waarnemen waar je stiekem toch best een beetje gek van kan worden. Eén van deze geluiden is deze van een klapperende deur. Ondanks het feit dat dit werkelijk ontzettend vervelend is moet het gezegd dat menig aantal mensen ermee worden geconfronteerd. Bovendien is het in de praktijk vaak zo dat het voor veel mensen niet meteen duidelijk is wat ze daar nu precies aan kunnen doen. Geldt dat ook voor jou? Zou jij toch graag voor eens en altijd van die vervelende klapperende deuren af willen geraken? Lees dan zeker verder!

Wat zijn de belangrijkste veroorzakers van klapperende deuren?

Wanneer je wordt geconfronteerd met een klapperende deur zal je kunnen vaststellen dat er daar verschillende oorzaken van aan de basis kunnen liggen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat de scharnieren van de deur niet goed staan afgesteld. Daarnaast is het eveneens mogelijk dat de zogenaamde slotplaten van de deur niet correct aansluiten. Dit kan als gevolg hebben dat er speling ontstaat tussen het sluitwerk van de deur waardoor de deur kan gaan rammelen. Welke oorzaak er precies aan de basis ligt van het probleem zal uiteindelijk bepalend zijn voor de eenvoud waarmee het probleem kan worden opgelost. Mensen die een beetje handig zijn met klussen zouden er in de praktijk in principe vrij eenvoudig in moeten slagen om dit probleem te verhelpen. Ook kan je professionals inschakelen als je bijvoorbeeld in Amsterdam West woont.

Welke acties kan je ondernemen tegen klapperende deuren?

Er zijn in de praktijk meerdere zaken die je kan ondernemen tegen een klapperende deur. Allereerst zal je uiteraard moeten zien te achterhalen wat er nu precies aan de oorzaak ligt van het probleem. Rammelt de deur bijvoorbeeld alleen maar wanneer er sprake is van tocht in je woning? Dan is het doorgaans eenvoudig mogelijk om dit probleem te verhelpen door een stuk tochtstrip te voorzien in de deurstijl. Eventueel is het ook een mogelijkheid om een deurdranger te kopen. Deze kan vervolgens boven op het scharnier worden bevestigd. Dit is slechts één van de verschillende oplossingen die er zijn tegen deuren die vervelend blijven klapperen in je woning.

Wat te doen tegen een klapperende deur?

Wat wanneer de deur niet goed sluit?

In een andere situatie zal je mogelijks kunnen vaststellen dat de deur niet goed sluit. In dat geval is er doorgaans sprake van sluitwerk dat niet goed aansluit op het frame en / of op het aanwezige slot. Voor dit probleem geldt dat ze een behoorlijk stuk lastiger te verhelpen is in vergelijking met het eerste aangehaalde probleem. Dat is niet in het minst het gevolg van het feit dat het probleem zich manifesteert in de binnendeur. In deze situatie zijn er twee verschillende zaken die je kan doen.

In eerste instantie is het mogelijk om een deurdranger te kopen. Deze kan er niet alleen voor zorgen dat de deur wanneer deze is geopend meteen terug sluit, daarnaast zorgt ze er eveneens voor dat er voldoende druk op de deur blijft staan. Wil je liever geen deurdranger voorzien, maar wil je wel van die vervelend klapperende deur vanaf? In dat geval zal je mogelijks de ingrijpende beslissing moeten maken om de deur te vervangen. Hoe vervelend dat mogelijks ook mag zijn. De oorzaak van dit probleem moet in het merendeel van de gevallen gezocht worden in de productie. Dit gegeven zorgt ervoor dat ze eigenlijk niet te verhelpen is zonder de volledige deur te laten vervangen. 

Een klapperende deur kan het wooncomfort danig beïnvloeden

Wel warm water geen verwarming, een klapperende deur in huis, het zijn slechts enkele zaken die je wooncomfort aanzienlijk kunnen beïnvloeden. Gelukkig bestaan er voor al deze vervelende problemen oplossingen. Jammer genoeg heeft de inhoud van deze pagina wel duidelijk gemaakt dat het oplossen van klapperende deuren soms vereist dat de deur wordt vervangen. Dit betekent dat je toch rekening zal moeten houden met een bepaald prijskaartje. Licht je hier op voorhand goed over in zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Veelgestelde vragen over een klapperende deur

In deze veelgestelde vragen geven we antwoord op de meest voorkomende vragen over klapperende deuren en geven we tips over hoe je het probleem kunt oplossen.

Wat kan je doen tegen klapperende deuren?

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om klapperende deuren te voorkomen:

  1. Zorg ervoor dat de deur goed op zijn scharnieren zit. Als de scharnieren loszitten, kan de deur gaan klapperen. Controleer de scharnieren en draai ze aan als ze loszitten.
  2. Voeg rubberen afdichtstrips aan de onderkant van de deur of aan het kozijn toe. Dit kan helpen om trillingen te dempen en het klapperen te verminderen.
  3. Voeg een deurstopper toe aan de onderkant van de deur. Dit kan helpen om te voorkomen dat de deur tegen het kozijn slaat en gaat klapperen.
  4. Voeg een deurklinkdemper toe aan de deurklink. Dit is een klein stukje rubber of kunststof dat op de deurklink wordt geplaatst en trillingen dempt als de deur wordt dichtgedaan.
  5. Voeg een deurveer toe aan de deur. Dit is een klein stukje metaal dat aan de onderkant van de deur wordt bevestigd en ervoor zorgt dat de deur zachtjes dichtgaat in plaats van te klapperen.

Hoe scharnieren afstellen deur?

  1. Zet de deur op zijn kant, zodat je bij de scharnieren kunt komen.
  2. Draai aan de scharnierpinnen met een schroevendraaier. Als je de pinnen naar buiten draait, zal de deur verder van het kozijn af staan. Als je de pinnen naar binnen draait, zal de deur dichter bij het kozijn komen te staan.
  3. Controleer of de deur goed sluit en of hij niet vastkomt in het kozijn. Als dat het geval is, draai de pinnen verder naar binnen totdat de deur soepel opent en sluit.

Hoeveel speling tussen deur en kozijn?

Het is normaal om een beetje speling te hebben tussen de deur en het kozijn, zodat de deur soepel kan openen en sluiten. Een algemene richtlijn is om ongeveer 2 mm speling te hebben aan de bovenkant en onderkant van de deur, en ongeveer 3 mm speling aan de zijkanten.

Hoeveel groter kozijn dan deur?

Het kozijn moet iets groter zijn dan de deur, zodat de deur goed past en soepel kan openen en sluiten. Een algemene richtlijn is om ongeveer 1 cm groter te maken dan de deur aan de bovenkant en onderkant en ongeveer 2 cm groter aan de zijkanten. Dit geeft genoeg ruimte voor de deur om te bewegen en te openen en te sluiten zonder tegen het kozijn te stoten of vast te komen te zitten.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de deur goed op zijn scharnieren zit en dat er voldoende speling is tussen de deur en het kozijn, omdat dit kan helpen om te voorkomen dat de deur klappert of vastkomt te zitten. Als je problemen hebt met een klappende deur of een deur die vastkomt te zitten, kan het soms nodig zijn om de scharnieren of het kozijn opnieuw af te stellen of te vervangen. Als je niet zeker weet hoe je dit moet doen, raad ik aan om professioneel advies te vragen of om hulp te zoeken van iemand met ervaring in het afstellen van deuren en kozijnen.

Scroll naar boven