Een hortensia combineren met siergras, wat moet je weten?

Een hortensia combineren met siergras, wat moet je weten?

Is een hortensia combineren met siergras in de praktijk een goed idee of niet? Voor heel wat mensen geldt dat zij van mening zijn dat het dit zeker is. Dit gezegd hebbende is het van belang om rekening te houden met het soort siergras waarmee de hortensia wordt gecombineerd. Deze keuze is van zeer groot belang. Alleen op die manier kan je er namelijk zeker van zijn dat de hortensia echt het beste tot haar recht zal komen. Wil jij graag meer te weten komen over het combineren van een hortensia met siergras? Dan is het zeker de moeite waard om verder te blijven lezen.

Met welk siergras kan je een hortensia combineren?

Wil je graag kunnen rekenen op een echt prachtige tuin en balkon? Ben jij iemand die ook wel te vinden is voor het unieke karakter waar een hortensia over beschikt? Dan kan de combinatie van een hortensia met siergras zeker interessant zijn. Belangrijk hierbij is echter wel dat er wordt gekozen voor het juiste siergras. Voor elk siergras geldt immers in de praktijk dat ze over haar eigen, specifieke kenmerken beschikt. Voor het ene exemplaar geldt bijvoorbeeld dat ze over een bepaalde sierwaarde beschikt omwille van haar bloei. Voor het andere siergras geldt dan weer dat de kleur een belangrijke invloed heeft. Het is in de praktijk in principe zelfs perfect mogelijk om meerdere verschillende soorten siergras te combineren met een hortensia. In ieder geval, we hebben enkele mogelijkheden waartussen je een keuze kan maken hieronder voor je op een rijtje gezet.

Een hortensia combineren met siergras, wat moet je weten?

1.) Lampenpoetsergras

Voor Lampenpoetsergras geldt dat ze haar bloeiperiode kent aan het einde van de zomer. Ze bloeit dan met pluimen die veel weg hebben van een lampenpoetser. In het verleden werd hier vaak gebruik van gemaakt voor het poetsen van olielampen. Voor dit siergras geldt dat ze bestaat in een aantal verschillende variëteiten. De bekendste exemplaren zijn: 

  1. Pennisetum alopecurioides ‘Hameln’;
  2. Pennisetum alopecurioides ‘Little Bunny’; 

In het bijzonder de hoogte vertegenwoordigt het belangrijkste verschil tussen deze beide opties. Voor eerstgenoemde geldt dat ze beschikt over een maximale hoogte variërend tussen 60 en 80 centimeter. Voor de tweede, de zogenaamde ‘Little Bunny’ geldt dat ze beschikt over een hoogte tot 30 à 40 centimeter. Afhankelijk van de hoogte waar je hortensia over beschikt is het mogelijk om een keuze te maken tussen deze beide opties. Voor de hogere soort geldt in de praktijk dat ze vaak wordt geplaatst achter de hortensia. Voor deze plantencombinatie geldt dat ze het mooist tot haar recht komt in de maand augustus. Zowel de hortensia als de Pennisetum staan dan immers in bloei.

2.) Festuca glauca

Er zijn heel wat verschillende zaken die je kan doen om de uitstraling van je tuin een (extra) duwtje in de rug te geven. Wild gras in gazon dien je bijvoorbeeld zo snel mogelijk te verwijderen. Ook het integreren van een hortensia samen met siergras in je tuin kan echter een prima keuze zijn. 

Ben jij iemand die wel houdt van wat (extra) kleur in de tuin? Dan kan het ook een interessante keuze zijn om te denken in de richting van de Festuca glauca. Voor dit type siergras geldt dat ze blauw is van kleur. Ze wordt in de praktijk afhankelijk van de variëteit tussen de 15 en 40 centimeter hoog. In de praktijk kan er vaak worden vastgesteld dat deze Festuca glauca wordt gecombineerd met een witte hortensia. Voor de blauwe kleur geldt namelijk dat ze uitstekend combineert met de witte. Voor dit siergras geldt dat ze aangekocht kan worden in verschillende soorten. 

Zo maken we bijvoorbeeld een onderscheid tussen de Festuca glauca ‘Elijah Blue en de Festuca glauca ‘Intense’. Voor deze soorten geldt dat je in de praktijk een hoogte kan verwachten van zo’n 30 tot 40 centimeter. Een lagere soort luistert naar de naam Festuca glauca ‘Azurit’ en heeft een hoogte van 15 centimeter. Goed de verschillende opties vergelijken is dus zeker altijd de moeite waard.

3.) Carex

Wanneer je informatie opzoekt over een hortensia combineren met siergras is de kans ontzettend groot dat je ook kennis zal maken met het zogenaamde Carex. In de praktijk is het zo dat hiervoor vaak wintergroene varianten worden gebruikt. Het gaat hierbij dan bijvoorbeeld om de:

  • Carex morrowii ‘Ice Dance’;
  • Carex morrowii ‘Variegata’;

Voor dit siergras geldt dat ze ongeveer een hoogte kan bereiken van 40 centimeter. Bovendien zorgt haar groene kleur ervoor dat ze ook tijdens de wintermaanden heel wat sierwaarde weet te creëren in je tuin. In de praktijk zie je dit Carex siergras regelmatig gecombineerd worden met de zogenaamde pluimhortensia. Wanneer je deze graag in je tuin wenst te integreren kan je dus zeker en vast kiezen voor de combinatie met dit type siergras.

Welke andere planten zijn nog te combineren met de hortensia?

Het spreekt voor zich dat er in de praktijk nog tal van andere planten eveneens te combineren zijn met de hortensia. Het gaat hierbij dan onder meer om de volgende:

  • Lavandula angustifolia;
  • Vrouwenmantel;
  • Meerkleurige vlinderstruik;

In de praktijk zijn er dus behoorlijk wat verschillende combinaties mogelijk. Voor welke van de vele mogelijkheden jij uiteindelijk gaat kiezen zal uiteraard worden bepaald door jouw voorkeur.

Frederik

Frederik Steijn

Frederik Steijn is een gepassioneerde interieurontwerper en ervaren woonjournalist die zijn creatieve talenten en diepgaande kennis van woontrends combineert in zijn artikelen voor Wono.nl. Met een achtergrond in interieurarchitectuur en jarenlange ervaring in de woonbranche, weet Frederik als geen ander hoe hij de lezers kan inspireren en informeren over de laatste ontwikkelingen op het gebied van wonen.

Scroll naar boven