Wild gras in gazon, wat kan je er tegen doen?

Wild gras in gazon, wat kan je er tegen doen?

Bijzonder veel mensen houden van een strak en mooi uitziend gazon. Dit voor mekaar krijgen is in de praktijk echter veelal een behoorlijk karwei. Zo kan de ondergrond roet in het eten gooien, maar is het ook mogelijk dat je gazon tijdens de zomermaanden in een mum van tijd wordt omgetoverd tot een veld boordevol met “strooi”. Ook wild gras in gazon is een vaak voorkomende boosdoener. Het is dan ook niet voor niets dat mensen steevast op zoek zijn naar manieren om deze te lijf te kunnen gaan. Wil jij ook graag achterhalen hoe je dit voor mekaar kan krijgen? Blijf dan vooral verder lezen.

Wat is wild gras of straatgras? 

Straatgras of wild gras kan omwille van haar ondiepe beworteling betreding matig tot eigenlijk zelfs slechts verdragen. Voor dit type gras geldt dan ook dat ze zich in de praktijk eenvoudig weg laat schoppen. Dit met als gevolg dat er niet zelden kale plekken ontstaan. Het spreekt voor zich dat dit er niet bepaald fraai uitziet. Bovendien zal je ook kunnen vaststellen dat het de globale uitstraling en kwaliteit van je gazon naar beneden kan halen. Voor deze boosdoener geldt dat ze vrij eenvoudig kan worden herkend. Dit kan gebeuren aan de hand van het lichtgroene, onbehaarde blad. 

Voor wild gras in gazon geldt dat ze het hele jaar door kan bloeien. Dit bovendien reeds van (zeer) jonge leeftijd. Tijdens de bloei zal je kunnen vaststellen dat er kleine pluimen zullen ontstaan met witte tot lichtgroene haartjes. In principe is het zo dat wild gras niet groter of hoger kan worden dan zo’n 25 à 30 centimeter. Aan de basis van deze grassoort liggen twee andere soorten, namelijk:

  1. Poa Infirma;
  2. Poa Supina;

Deze combinatie zorgde voor het ontstaan van een bijzonder sterk ras dat reeds kan kiemen bij een bodemtemperatuur van 7 graden. Bovendien kan ze in de praktijk alle kale plekken innemen. 

Hoe ontstaat wild gras in gazon?

Wild gras in gazon kan zich in de praktijk ontzettend snel vormen. Dit gebeurt doordat het zaad door toedoen van de wind en  de vogels in het gazon terecht komt. Beschik je over een ondichte grasmat? Dan heeft het eigenlijk de perfecte mogelijkheid om zich in het gazon te nestelen. Van wild gras is bekend dat het bijzonder snel zaad aanmaakt. Omwille van deze reden is het een must om ze steeds zo snel mogelijk te verwijderen. Alleen op die manier kan je verdere verspreiding immers tegengaan. Je gazon zo gezond mogelijk houden is eigenlijk het enige wat je kan doen wanneer je wil voorkomen dat wild gras er zich in kan manifesteren. 

Wild gras in gazon verwijderen, hoe ga je het best te werk?

Voorkomen is in het geval van wild gras in gazon zeker beter dan te genezen. Dit gezegd hebbende wil je ongetwijfeld graag te allen tijde kunnen genieten van een mooie tuin en balkon. Dit dus ook wanneer wildgras jouw gazon reeds als haar nieuwe thuisbasis heeft uitgekozen. Voor het verwijderen van dit wild gras kan je het onderstaande stappenplan volgen:

Wild gras in gazon, wat kan je er tegen doen?

Stap 1: Verwijder het wild gras zo goed mogelijk

In eerste instantie zal je het wild gras uiteraard zo goed mogelijk moeten verwijderen. Je kan dit jammer genoeg uitsluitend met de hand  doen. Hou er rekening mee dat het gebruik van chemische producten verboden is voor particulier gebruik. Voor de onkruidverdelgers die je aantreft op de markt geldt bovendien dat ze werken op basis van zuren. Deze kunnen je gazon verbranden. 

Stap 2: Vul de putten op in je gazon

De tweede stap bestaat erin om de putten in je gazon op te vullen met onkruidvrije grond. Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat je hiervoor bij voorkeur geen gebruik maakt van compost. Deze is namelijk vaak nog niet verteerd met als gevolg dat het, het graszaad kan verbranden. Bovendien is het ook mogelijk dat ze onkruidzaden kan bevatten.

Stap 3: Herstel de kleine kale plekken in je gazon 

De derde stap bestaat erin om kleine, kale plekken in je gazon te herstellen. Dit kan je doen met een herstelgazon of met bijvoorbeeld een graszaadmengsel met RPR-technologie. Voor deze laatste geldt echter dat ze in de praktijk vooral bij grotere kale plekken wordt gebruikt.

Stap 4: De eindsprint richting een wild gras vrij gazon

Tot slot is het nog belangrijk om het geheel af te harken en de grond goed aan te stampen. Zorg ervoor dat je het gazon minstens twee keer per week goed water geeft. Merk je toch nog wild gras of straatgras op terwijl het graszaad reeds aan het kiemen is? Dan is het zaak om deze nu de grond nog los zit zo snel mogelijk te verwijderen. Wil je graag nog wat meer kleur in je tuin implementeren? Dan zijn er uiteraard nog heel wat extra zaken die je daarvoor kan doen. Ook een hortensia combineren met siergras zou bijvoorbeeld de moeite waard kunnen zijn om te overwegen.

Frederik

Frederik Steijn

Frederik Steijn is een gepassioneerde interieurontwerper en ervaren woonjournalist die zijn creatieve talenten en diepgaande kennis van woontrends combineert in zijn artikelen voor Wono.nl. Met een achtergrond in interieurarchitectuur en jarenlange ervaring in de woonbranche, weet Frederik als geen ander hoe hij de lezers kan inspireren en informeren over de laatste ontwikkelingen op het gebied van wonen.

Scroll naar boven