Maïzena tegen slakken gebruiken, werkt het of niet?

Maïzena tegen slakken gebruiken, werkt het of niet?

Slakken vormen tijdens bepaalde periodes van het jaar een absolute plaag. Het hoeft dan ook in het geheel niet te verbazen dat veel mensen op een bepaald ogenblik op zoek gaan naar mogelijkheden om die vervelende slakken in of op hun tuin en balkon te lijf te kunnen gaan. Er zijn tal van verschillende mogelijkheden die daarvoor benut kunnen worden. Eén van de opties die je hebt is maïzena tegen slakken gebruiken. Deze methode kent in de praktijk heel wat voor- en tegenstanders. Ze blijkt namelijk behoorlijk efficiënt te zijn, maar echt diervriendelijk kunnen we ze helaas niet noemen. Ben jij toch benieuwd om hier meer over te weten te komen? Dan is het zeker en vast interessant om verder te blijven lezen. Zo ontdek je hoe ook jij van die vervelende slakken af komt en ongedierte bestrijden kan. 

Waarom maïzena tegen slakken gebruiken 

Maïzena tegen slakken inzetten betekent dat je moet hopen dat de slakken deze maïzena gaan opeten. Dat doen ze eigenlijk vrij eenvoudig. Dit betekent echter helemaal niet dat maïzena goed is voor slakken, in tegendeel. Wanneer ze het opeten gaan hun magen immers uitzetten waardoor ze uiteindelijk komen te ontploffen. Wil je toch deze manier van slakken verdelgen toepassen? Dan kan je dat doen door een omgekeerde pot gevuld met maïzena in de grond te stoppen. Bovendien moet je twee koffielepels van het goedje in de buurt verspreiden waar de slakken zich bevinden. Je zal na verloop van tijd vast kunnen stellen dat de slakkenpopulatie in je tuin drastisch zal afnemen.

Een diervriendelijkere oplossing? Ze bestaat! 

Ondanks het feit dat het inzetten van maïzena tegen slakken in de praktijk bijzonder efficiënt kan werken moet het gezegd dat het niet bepaald een diervriendelijke oplossing is, in tegendeel. Omwille van deze reden verkiezen heel wat mensen toch één van de andere oplossingen die er bestaan. De meest diervriendelijke oplossing tegen slakken is er één die eigenlijk zeer eenvoudig is. Je raapt de slakken gewoon op en zet ze op een andere plek neer ver weg van jouw planten en bloemen. Let wel, je kan hiervoor maar beter de mouwen opstropen. De kans is namelijk ontzettend groot dat je het elke avond opnieuw zal moeten doen gedurende een bepaalde periode. 

Een tweede diervriendelijke oplossing is het plaatsen van een houten plank in de tuin. Wanneer je dat doet zal je kunnen vaststellen dat de slakken zich onder de plank zullen verzamelen om te schuilen voor de eerste zonnestralen. Het enige wat je dan hoeft te doen is de plank omdraaien en de slakken verwijderen. Ook dit is echter een karweitje dat je dagelijks zal moeten herhalen. 

Maïzena tegen slakken gebruiken, werkt het of niet?

Ook vriendelijke planten in je tuin planten is een optie

Wil je liever geen maïzena tegen slakken inzetten, maar wil je ook graag niet te veel tijd en moeite moeten stoppen in het telkens opnieuw verwijderen van de slakken? In dat geval kan je er ook voor kiezen om gebruik te maken van één of meerdere “vriendelijke” planten in je interieur. Enkele exemplaren waar je op dit vlak aan kan denken zijn de volgende:

  • Bieslook;
  • Gember;
  • Look;
  • Andijvie;
  • Broccoli;

Voor de hierboven aangehaalde planten geldt dat ze er bekend om staan de slakken af te stoten. Ze  doen dit echter wel zonder ze te doden. Mogelijks is dit één van de meest diervriendelijke en tegelijkertijd toch ook meest efficiënte oplossingen tegen slakken in je tuin. 

Creëer obstakels rond je planten

Mensen zijn steevast op zoek naar manieren om de uitstraling van hun tuin zo goed mogelijk te optimaliseren. Omwille van deze reden gaan ze bijvoorbeeld ook op zoek naar een oplossing voor wild gras in gazon. Wanneer je een efficiënte en bovendien ook diervriendelijke oplossing wenst toe te passen voor de slakken in je tuin kan je er eveneens voor kiezen om bepaalde barrières te voorzien voor je planten. Hiervoor kan gebruik worden gemaakt van verschillende zaken zoals:

  • Zand;
  • Eierschalen;

Naast bovenstaande staat ook zout bekend als een uitstekend middel tegen slakken. Van zout is namelijk bekend dat slakken er helemaal niet tegen kunnen. Het creëren van een barrière rond je planten met zout kan dan ook een uitstekende optie zijn. Let wel, wanneer het heeft geregend spreekt het voor zich dat je terug opnieuw zal kunnen beginnen. Het zout zal dan immers weggespoeld op opgelost zijn. Hier moet je wel rekening mee houden.

Frederik

Frederik Steijn

Frederik Steijn is een gepassioneerde interieurontwerper en ervaren woonjournalist die zijn creatieve talenten en diepgaande kennis van woontrends combineert in zijn artikelen voor Wono.nl. Met een achtergrond in interieurarchitectuur en jarenlange ervaring in de woonbranche, weet Frederik als geen ander hoe hij de lezers kan inspireren en informeren over de laatste ontwikkelingen op het gebied van wonen.

Scroll naar boven