Houten vloer schuren en lakken met natuurlijke vernis

Houten vloer schuren en lakken met natuurlijke vernis

Een houten vloer schuren en lakken is een uitstekende manier om de natuurlijke  schoonheid van het hout te verbeteren en tegelijkertijd je vloer goed te beschermen.  Bij het gebruik van natuurlijke vernis wordt niet alleen de vloer beschermd, maar ook  het milieu gespaard. In deze blog vertellen we hoe je dat het beste kunt doen. 

Stap 1: Voorbereiding 

Ruimte voorbereiden:  

Verwijder meubels, tapijten en dergelijke om de ruimte leeg te maken. Zorg voor  goede ventilatie tijdens het werk. 

Reinigen:  

Maak de vloer grondig schoon om stof, vuil en eventuele oude lakresten te  verwijderen. Je kunt daarbij gebruik maken van een natuurlijke zeep zoals  lijnoliezeep of een biologisch afbreekbaar afbijtmiddel. 

Stap 2: Schuren 

Kies de juiste schuurmethode:  

Gebruik een bandschuurmachine of een professionele parketschuurmachine voor  grote oppervlakken en een hand- of deltaschuurmachine voor randen en hoeken.

Schuur in fasen:  

Begin met een grovere korrel schuurpapier om oude lak of verf te verwijderen.  Vervolg met een fijnere korrel voor een gladder oppervlak. Schuur minimaal tot korrel  180 omdat je vanaf dat niveau de schuurkrassen niet meer kunt zien en je dus een  mooi resultaat krijgt. 

Schuur in de richting van de houtnerf:  

Als je me de hand schuurt schuur dan in de richting van de nerf om de kans op  krassen zo klein mogelijk te maken.  

Stap 3: Reinigen 

Stofvrij maken:  

Verwijder al het schuurstof met een stofzuiger en maak daarna de vloer schoon met  een licht vochtige doek. 

Stap 4: Lakken met Natuurlijke Vernis 

Kies de juiste vernis:  

Selecteer een goede kwaliteit natuurlijke vernis zodat je een sterk en mooi resultaat  krijgt. 

Vernis aanbrengen:  

Gebruik een kwast of roller om gelijkmatig dunne lagen vernis aan te brengen. Volg  de houtnerf en werk overal even dun. Volg de instructies van de fabrikant voor een  optimaal resultaat. 

Droogtijd en licht schuren:  

Laat iedere laag voldoende drogen volgens de instructies op de verpakking. Schuur  vervolgens voor een volgende laag eerst het oppervlak licht op met fijn schuurpapier  voor een gladder oppervlak. 

Breng meer lagen aan:  

Herhaal het aanbrengen van dunne lagen vernis en licht schuren tussen elke laag tot  je de gewenste bescherming en glans hebt verkregen. 

Stap 5: Afwerking en Uitharden 

Laat de vernis uitharden:  

Geef de vloer voldoende tijd om volledig uit te harden voordat je meubels  terugplaatst of de ruimte gebruikt. Dit kan enkele dagen tot een week duren,  afhankelijk van de omgevingstemperatuur, manier van werken en luchtvochtigheid. 

Tips en trucs:

• Zorg voor goede ventilatie tijdens het lakken en drogen van de vloer. • Gebruik beschermende kleding en zo nodig ademhalingsmaskers tijdens het  schuren en lakken. 

• Lees en volg altijd de instructies op de productverpakkingen. 

Conclusie 

Een houten vloer lakken met natuurlijke vernis is niet zo moeilijk als vaak gedacht  wordt. Het vereist wat geduld en nauwkeurigheid maar het resultaat is een prachtig  en duurzaam oppervlak. Met de juiste voorbereiding en zorgvuldige uitvoering kun je  genieten van een vloer die niet alleen mooi is, maar ook op een milieuvriendelijke  manier is behandeld.

Frederik

Frederik Steijn

Frederik Steijn is een gepassioneerde interieurontwerper en ervaren woonjournalist die zijn creatieve talenten en diepgaande kennis van woontrends combineert in zijn artikelen voor Wono.nl. Met een achtergrond in interieurarchitectuur en jarenlange ervaring in de woonbranche, weet Frederik als geen ander hoe hij de lezers kan inspireren en informeren over de laatste ontwikkelingen op het gebied van wonen.

Scroll naar boven