Ik heb een huis gekocht, wat moet ik nu doen?

Ik heb een huis gekocht, wat moet ik nu doen?

Na de aankoop van onroerend goed is er nog veel werk te doen. Maar waar moet je nog aan denken? Na het sluiten van een notariële koopovereenkomst en de beste woonverzekering, duurt het nog een tijdje voordat je ook daadwerkelijk als nieuwe eigenaar van het onroerend goed in de gemeente wordt ingeschreven. Pas als de verandering is aangebracht, ben je de trotse eigenaar van een appartement of een huis. In principe kun je nu de champagne uit de koelkast halen. Maar misschien wacht je nog heel even met het feest. Er is tenslotte nog veel te doen. Hier krijg je een kort overzicht van wat er nog te regelen is, zodat je daarna heel ontspannen kunt genieten van je nieuwe woning.

Welke verzekering heb ik nodig?

Als eigenaar van onroerend goed moet je je verzekeren tegen verschillende risico’s. Het is noodzakelijk om een woningverzekering af te sluiten om je te verzekeren tegen brand-, water- of stormschade aan de woning. Een woonverzekering bij Allianz Direct is ook handig als je er nog geen hebt. Het dekt schade die wordt veroorzaakt aan de voorwerpen in het huis of in het appartement. Om ervoor te zorgen dat je familie in geval van een onverwacht overlijden, naast het verdriet, geen enorme schulden hoeft aan te pakken, is het slim om een levensverzekering af te sluiten.

Voorbereiding voor je nieuwe woning

Je hebt natuurlijk de sleutel voor je nieuwe woning nodig. Voor de overdracht is het het beste om de verkoper te ontmoeten in je net gekochte woning. Hierbij moet in een protocol niet alleen de sleuteloverdracht, maar ook de stroom- en waterniveaus worden vermeld. Zo kan bij de verzekeringsmaatschappijen worden aangetoond waarvan het verbruik nog aan de vorige eigenaar moet worden berekend. Voordat je in je nieuwe huis verhuist, wil je het natuurlijk volgens je wensen ontwerpen. Dat wil zeggen dat je gaat renoveren of aannemers gaat inhuren voor het werk. Ook telefoon en internet moeten van tevoren opnieuw geregistreerd worden, zodat ze op tijd beschikbaar zijn wanneer je intrekt. Nu komt de verhuizing. Die moet ook gepland zijn. Je hebt waarschijnlijk al zoveel bezittingen opgebouwd, dus je hebt verhuizers en een voertuig met veel opslagruimte nodig. Misschien moet je zelfs een verhuisbedrijf inhuren. Overigens moet je niet vergeten ervoor te zorgen dat je vóór je verhuizing in de buurt van je nieuwe huis een parkeerplaats voor de transportwagen vindt.

Papierwinkel

Als je een huis hebt gekocht, zou je iedere maand een bepaald bedrag aan onderhoudskosten opzij moeten zetten. Naast de herhaaldelijk noodzakelijke reparaties kan het zelfs zijn dat je op grond van wettelijke voorschriften gedwongen wordt om de ketel binnen enkele jaren na de aankoop van het huis te vervangen. Maar ook voor dakisolatie en leidingen zijn er voorschriften. Het beste is natuurlijk als je je al voorafgaand aan de aankoop van onroerend goed over dit onderwerp hebt geïnformeerd. Mogelijk kun je een deel van je uitgaven voor de aankoop van onroerend goed en eventuele reparaties in de belastingverklaring aanvaarden. Daarom moet je alle facturen zorgvuldig organiseren en opslaan. Nu kun je eindelijk tot rust komen en ook de tijd vinden om te genieten van je nieuwe huis. Dit werkt het beste door een feestje te geven samen met familie, vrienden en mogelijk ook meteen met de nieuwe buren.

Frederik

Frederik Steijn

Frederik Steijn is een gepassioneerde interieurontwerper en ervaren woonjournalist die zijn creatieve talenten en diepgaande kennis van woontrends combineert in zijn artikelen voor Wono.nl. Met een achtergrond in interieurarchitectuur en jarenlange ervaring in de woonbranche, weet Frederik als geen ander hoe hij de lezers kan inspireren en informeren over de laatste ontwikkelingen op het gebied van wonen.

Scroll naar boven