Je wasmachine op zolder plaatsen, waar rekening mee houden?

Je wasmachine op zolder plaatsen, waar rekening mee houden?

Het uitkiezen van de kamer waar je, je wasmachine in gaat plaatsen is iets wat in de praktijk best nog wel eens wat voeten in de aarde durft te hebben. Grofweg zijn er in ieder geval twee belangrijke aandachtspunten waar je zeker en vast bij stil zal willen blijven staan. Denk hierbij in eerste instantie aan het veelal niet onaanzienlijke geluid dat wordt geproduceerd door de wasmachine. Dat is echter niet alles. Wat namelijk bovendien ook te denken van de ruimte die je nodig hebt voor niet alleen de machine zelf, maar ook al het daaraan gerelateerde werk? Voor veel mensen geldt dat hun wasmachine op zolder plaatsen iets is wat zeer sterk wordt overwogen. Is dat echter wel zo interessant en waar moet je in dat geval nu precies rekening mee houden? Je ontdekt het hieronder!

Is je wasmachine op zolder plaatsen een goed idee of niet?

De voornaamste reden waarom mensen ervoor kiezen om hun wasmachine op de zolder te plaatsen heeft betrekking tot het feit dat ze op die manier het geluid kunnen verplaatsen naar één van de minst gebruikte ruimtes in huis. Het lijkt dus in eerste instantie een prima idee om van je zolder een wasruimte te maken… maar toch zijn er ook kanttekening aan deze keuze. Net het geluid dat een wasmachine produceert zou immers in de praktijk zomaar een reden kunnen zijn om ze net niet op de zolder te plaatsen. Dit bijvoorbeeld omwille van het feit dat je onder de zolder slaapt. 

Bovenstaand probleem kan in de praktijk voor een groot deel worden opgelost door het kopen van zogenaamde trillingrubbers. Bij mensen die ervaring hebben met klussen zijn deze rubbers wellicht niet onbekend. Let wel, het spreekt voor zich dat je hier alleen de trillingen mee wegneemt. Wanneer er geen sprake is van isolatie tussen de zolderruimte en jouw slaapkamer of wanneer de isolatie onvoldoende is om het geluid volledig tegen te houden is het niet ondenkbaar dat ’s nachts de wasmachine aanzetten nog steeds je nachtrust negatief kan beïnvloeden. 

Hoe plaats je, je wasmachine op zolder?

In eerste instantie spreekt het voor zich dat je in staat moet zijn om de wasmachine op een veilige manier naar de zolder te loodsen. Is er sprake van een uittrekbare trap? Stel jezelf dan vooral de vraag of de zolder wel zo’n geschikte locatie is voor het plaatsen van je wasmachine. Meet bovendien ook altijd even goed of de machine wel door het luik van de zolder kan. Dat is immers niet altijd het geval. Eventueel kan je ook controleren of de machine bij de aanwezigheid van grote ramen in de zolder op die manier niet naar binnen kan worden gebracht.

Naast bovenstaande spreekt het voor zich dat je ook zal moeten controleren of alle vereiste voorzieningen op zolder aanwezig zijn voor jouw wasmachine. Wat dit betreft zal je kunnen vaststellen dat de volgende zaken (minstens) aanwezig dienen te zijn: 

  1. Elektra; 
  2. Water;
  3. Een afvoer;

Voor de elektra geldt dat je ze eventueel weg kan halen bij de aanwezige CV-installatie (indien aanwezig uiteraard). Voor het water geldt op haar beurt dat ze afgetakt kan worden. De afvoer is iets waar je zeker de nodige aandacht aan zal moeten besteden. Voor wasmachines geldt in de praktijk dat ze  doorgaans heel wat water in één keer lozen. Een diameter van (minstens) 40mm voor wat de afvoer betreft is dan ook zeker en vast een aanrader.

Je wasmachine op zolder plaatsen, waar rekening mee houden?

Benut de ruimte onder een hellend dak op zolder optimaal

De kans is ontzettend groot dat je op zolder over een hellend dak beschikt. Dit is voor veel mensen in de praktijk een doorn in het oog omdat er op die manier heel wat ruimte nodeloos verloren gaat… of toch niet? De ruimte onder een hellend dak valt in de praktijk zonder probleem te benutten door er bijvoorbeeld een wasmachine onder te plaatsen. Het spreekt immers voor zich dat deze in de hoogte heel wat minder ruimte in beslag neemt dan een volwaardige kast. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat je op deze manier niet je droogkast boven op je wasmachine kan zetten. Dit is echter iets wat door menig aantal experten vanwege de trillingen sowieso niet wordt aangeraden.

Je wasmachine op zolder zetten maakt je badkamer onderhouden eenvoudiger

Er is tot slot nog een extra voordeel verbonden aan je wasmachine op zolder neerzetten. In heel wat woningen staat de wasmachine in de badkamer. Dit is één van de ruimtes in je huis waarvoor geldt dat de hygiëne ontzettend belangrijk is. Bijvoorbeeld je badkamer tegels schoonmaken wordt een behoorlijk stuk eenvoudiger wanneer er geen hinderende wasmachine in deze ruimte staat.

Scroll naar boven