Wat is marmerfolie en wat zijn de voor- en nadelen?

Wat is marmerfolie en wat zijn de voor- en nadelen?

De kans is ontzettend groot dat je wel al eens hebt gehoord over marmerfolie, maar dat het voor jou niet helemaal duidelijk is wat dit nu precies is. Voor dit type folie geldt dat het een dunne metalen plaat is welke is gecoat met een kleefstof. In de praktijk kan er worden vastgesteld dat de meest gebruikelijke toepassing van deze folie betrekking heeft tot de vervaardiging van gedrukte schakelingen. Wil jij hier nu graag nog meer over lezen en zou je bovendien ook de voor- en nadelen van deze folie willen ontdekken? Blijf dan zeker en vast verder lezen!

Twee verschillende soorten marmerfolie 

We maken in de praktijk een onderscheid tussen twee verschillende soorten marmerfolie. Het gaat hierbij concreet om de twee mogelijkheden zoals hieronder op een rijtje gezet:

  1. Marmerfolie beschikkend over een effen kleur;
  2. Marmerfolie beschikkend over een marmeren patroon;

Voor het exemplaar met een effen kleur geldt dat ze gebruikt kan worden als accent op niet alleen muren, maar ook op plafonds. Voor de zogenaamde gemarmerde folie geldt dat ze prima werkt voor het bedekken van aanzienlijke oppervlakken. Hierbij kan er dan worden gedacht aan plafondmedaillons, maar ook aan bijvoorbeeld wandpanelen. 

Wanneer je verzekerd wil zijn van een echt goede marmerfolie zal je de nodige aandacht willen besteden aan de mate aan detail waar je op kan rekenen. Een hoge mate van detail en een folie die voor meerdere toepassingen kan worden gebruikt is bijvoorbeeld een absolute must.

Naast bovenstaande is het eveneens van belang om er op toe te zien dat de folie over de hele lengte over dezelfde dikte moet beschikken. Bovendien mag er ook geen sprake bij zijn van luchtbellen of andere gebreken. Deze zouden er namelijk zomaar voor kunnen zorgen dat de folie bij het aanbrengen gaat scheuren. Dat kan natuurlijk niet meteen de bedoeling zijn.

Welke voordelen zijn er verbonden aan marmerfolie? 

Marmerfolie is in de praktijk best populair omdat er verschillende niet onbelangrijke voordelen aan verbonden zijn. In eerste instantie beschikt ze bijvoorbeeld over een zeer stevige kwaliteit. Deze kwaliteit is sterk vergelijkbaar met deze van de andere folies die verkrijgbaar zijn. 

Minstens een even belangrijk voordeel als bovenstaande heeft te maken met het feit dat deze folie integreren in je interieur ervoor zorgt dat je kan rekenen op een voordeliger prijskaartje in vergelijking met menig aantal andere verkrijgbare folies. Tel daar ook nog eens de enorme veelzijdigheid op het gebied van ontwerp en toepassing bij op en het mag duidelijk zijn dat deze folie in de praktijk meer dan de moeite waard is om te overwegen.

Wat is marmerfolie en wat zijn de voor- en nadelen?

Wat zijn de nadelen waar je rekening mee moet houden?

Er zijn in principe twee concrete nadelen waar je rekening mee dient te houden bij het kopen en gebruiken van marmerfolie. In eerste instantie staat dit type folie erom bekend lastig te versnijden te zijn. Bovendien is het ook zo dat ze niet over dezelfde glans beschikt als degene die aanwezig is bij andere folies. Kan jij met deze nadelen leven? Dan zal je tot de conclusie komen dat dit ongetwijfeld een prima folie is welke je kan overwegen om te kopen en te gaan gebruiken.

Het aanbrengen van marmerfolie, zo doe je dat!

Is er een bepaald meubel waar je marmerfolie op aan wenst te brengen? Dan moet je in eerste instantie een sterke ondergrond voorzien voor je meubel. Bovendien is het zo dat je voor het uitvoeren van dit klusje ook behoeften hebt aan verschillende hulpmiddelen, namelijk:

  • Een stanleymes;
  • Een trekker;

Het eerste wat je moet doen is de folie op het meubel kleven en er vervolgens met de trekker overheen gaan. Op deze manier kunnen de luchtbellen uit de folie worden verwijderd. Kleine luchtbellen zijn weg te halen met iets scherps, bijvoorbeeld met een pasje. Zet het meubel vervolgens op zijn kop en snijd de randen voorzichtig met behulp van het stanleymes weg.

Realiseer zelf de meest prachtige eye-catchers in je woning

Met behulp van marmerfolie is het mogelijk om de meest prachtige eye-catchers te realiseren in je woning. Ben je op zoek naar nog een extra object dat meteen de aandacht van je bezoekers zal weten te trekken? Dan is ook een bloesemboom in huis plaatsen het overwegen waard.

Frederik

Frederik Steijn

Frederik Steijn is een gepassioneerde interieurontwerper en ervaren woonjournalist die zijn creatieve talenten en diepgaande kennis van woontrends combineert in zijn artikelen voor Wono.nl. Met een achtergrond in interieurarchitectuur en jarenlange ervaring in de woonbranche, weet Frederik als geen ander hoe hij de lezers kan inspireren en informeren over de laatste ontwikkelingen op het gebied van wonen.

Scroll naar boven