Op latere leeftijd een huis kopen: Dit zijn belangrijke aandachtspunten

Als je ouder wordt, kunnen je woonwensen veranderen. Dat kan een goede reden zijn om naar een ander huis uit te kijken. Een andere reden kan zijn dat er iets verandert. Als je bijvoorbeeld een kleinkind krijgt, maar je woont ver weg van je kind? Misschien kun je dichter bij je (klein)kind gaan wonen. Er zijn vele mogelijke redenen waarom je op latere leeftijd nog een ander huis zou willen kopen.

Is het mogelijk om een huis op latere leeftijd nog te kopen? Dat hangt helemaal af van de situatie. Er zijn een aantal dingen waar je heel goed op moet letten.

Toekomstbestendigheid van het huis

Als je een nieuw huis wilt kopen, moet je goed naar de toekomstbestendigheid van het huis kijken. Zou het mogelijk zijn om een traplift te laten installeren bij de trap? Hoe zit het met de drempels in de woning? Kan de badkamer naar wens worden aangepast en toekomstbestendig worden gemaakt? Dit zijn belangrijke vragen waar je, met het oog op de toekomst, goed naar moet kijken.

Een belangrijk aandachtspunt is met name de trap. Als je niet meer zelfstandig naar boven kunt lopen, is een traplift een goede oplossing om in je huis te blijven wonen. De traplift maakt het mogelijk om gewoon van beneden naar boven in je huis te gaan. Kijk hiervoor goed naar de ruimte rondom de trap en naar de huidige traplift prijzen. Verdiep je ook in de WMO-vergoeding en bekijk de andere financieringsvormen. Mogelijk kan in de toekomst een traplift huren uitkomst bieden.

Afsluiten van een hypotheek

Als je ouder wordt, is het niet altijd even makkelijk om een hypotheek te krijgen. De kredietverstrekkers zijn van mening dat je op latere leeftijd een grotere kans op risico loopt. Door dit alles is het niet mogelijk de koopsom volledig te financieren.

Je kunt ook in een hogere renteklasse ingedeeld worden. Dit betekent dat je meer rente moet betalen, waardoor je maandelijkse lasten hoger uitvallen. Is dit eerlijk? Over dat onderwerp kan gediscussieerd worden. Het is spijtig dat je er weinig aan kunt doen.

Zorg ervoor dat je een goede hypotheekadviseur inschakelt. Zo’n specialist geeft je graag advies over de mogelijkheden en denkt met je mee. Uiteindelijk is er altijd wel iets mogelijk, maar dus waarschijnlijk wel tegen hogere kosten.

Wat doe je met je huidige huis?

Wat ga je doen met je huidige woning? Deze vraag hangt af van het soort huis en je situatie. Bij een huurhuis is het een kwestie van het opzeggen van je huurcontract, maar bij een koophuis kun je veel meer kanten op. Weet je bijvoorbeeld iemand die op zoek is naar zo’n huis? Misschien kun je met hem of haar tot een akkoord komen. Dit bespaart je de nodige kosten en bespaart je tijd.

Voordat het zover is, moet je eerst een geschikte woning vinden. Houd Funda goed in de gaten en houd rekening met de toekomstbestendigheid.

Frederik

Frederik Steijn

Frederik Steijn is een gepassioneerde interieurontwerper en ervaren woonjournalist die zijn creatieve talenten en diepgaande kennis van woontrends combineert in zijn artikelen voor Wono.nl. Met een achtergrond in interieurarchitectuur en jarenlange ervaring in de woonbranche, weet Frederik als geen ander hoe hij de lezers kan inspireren en informeren over de laatste ontwikkelingen op het gebied van wonen.

Scroll naar boven