Waarom en hoe je verwarming leeg laten lopen?

Waarom en hoe je verwarming leeg laten lopen?

Je verwarming leeg laten lopen kan in verschillende situaties een absolute must zijn. Dit geldt bijvoorbeeld voor de situatie waarin je van plan bent om je woning te renoveren. Voor heel wat mensen geldt dat ze zich wel bewust zijn van het feit dat ze dit moeten doen, maar de kennis over hoe precies te werk te gaan ontbreekt. Toch is het zeer belangrijk om je hier goed over in te lichten. Niet alleen kan het foutief legen van je verwarming grote gevolgen hebben, daarnaast zal je kunnen vaststellen dat er ook zomaar vervelende vlekken op je vloer kunnen verschijnen die je niet meer zo eenvoudig weg krijgt. In ieder geval, moet jij ook jouw verwarming leeg laten lopen, maar weet je niet hoe je daar nu precies mee moet beginnen? Dan moet je vooral verder blijven lezen! 

Stappenplan voor je verwarming laten leeglopen

Wanneer je van plan bent om je verwarming leeg te laten lopen zijn er tal van verschillende stappen welke je dient te doorlopen. Het is in de praktijk van groot belang dat deze stappen op een correcte manier doorlopen worden om problemen te voorkomen. Sta bovendien zeker ook nog even stil bij de extra tips die verderop op deze pagina worden gegeven. Ook deze kunnen in de praktijk zeer belangrijk blijken te zijn. Het stappenplan dat je kan doorlopen is in ieder geval de volgende:

  1. Schakel de CV-ketel uit. Dit doe je door de hoofdschakelaar op de ‘0’ stand te plaatsen. Haal de stekker (uiteraard) ook uit het stopcontact. 
  2. Draai de knoppen van alle radiatoren in je woning open.
  3. Maak de aftapslang vast aan het zogenaamde aftappunt waar je cv-installatie over beschikt.
  4. Controleer altijd of de slang de mogelijkheid heeft om het water goed af te voeren. Dit is mogelijk op het riool.
  5. Zet de aftapkraan langzaam open waarna het water uit het systeem kan beginnen stromen.

Wanneer je de bovenstaande vijf stappen hebt doorlopen is het tijd geworden om een rondje te doen langs alle verschillende radiatoren die zich in je woning bevinden. Zorg ervoor dat alle ventieltjes goed open worden gedraaid en maak hiervoor gebruik van het bekende ontluchtingssleuteltje. Het wordt sterk aanbevolen om altijd te beginnen met de radiatoren die zich bevinden op het hoogste punt van je woning. Dit zal in het merendeel van de gevallen de zolder zijn. Wacht vervolgens tot er helemaal geen water meer uit de slang komt. Op dat moment kan je concluderen dat het verwarmingssysteem helemaal leeg is. 

Waarom en hoe je verwarming leeg laten lopen?

Let op! Vergeet niet om de aftapkraan terug dicht te draaien!

Het hierboven terug te vinden proces doorlopen zorgt er in de praktijk voor dat je verwarming leeg laten lopen achter de rug is. Dit gezegd hebbende is het wel belangrijk dat je niet vergeet om de aftapkraan terug dicht te draaien. Daarnaast moet je uiteraard ook weer alle ontluchtingskraantjes op de verschillende radiatoren dichtdraaien. 

Belangrijke tips voor het laten leeglopen van je verwarming

Wanneer je de verschillende hierboven aangehaalde stappen doorneemt zal je tot de vaststelling komen dat het laten leeglopen van je verwarming eigenlijk geen enkel probleem hoeft te zijn. Voor veel mensen geldt tegenwoordig dat ze sterk willen inzetten op groen wonen waardoor hun verwarmingssysteem moet worden aangepast. In dat geval zal je deze in eerste instantie moeten uitschakelen voordat er bepaalde acties mee kunnen worden ondernomen. In ieder geval, wanneer jij dit ook van plan bent is rekening houden met de onderstaande tips zeer belangrijk. 

  • Er kan behoorlijk wat water in het systeem zitten, vaak heel wat meer dan je denkt. Zorg er dus voor dat je altijd voldoende emmers bij de hand hebt. Nog beter is echter om een slang aan te sluiten rechtstreeks op het riool. Zo voorkom je dat je geconfronteerd wordt met een vervelend gebrek aan emmers tijdens het legen van je verwarmingsinstallatie. 
  • Let op! In oude systemen zit er vaak gitzwart water. Het is dus zeker niet zo dat het water dat zich in je verwarmingssysteem bevindt alleen maar schoon water is, in tegendeel. Wanneer dat gitzwarte water op je vloer terecht komt is de kans zeer groot dat je hierdoor geconfronteerd zal worden met blijvende vlekken. Je  verwarming leeg laten lopen hoeft in de praktijk dus niet veel voeten in de aarde te hebben zolang je maar precies weet wat je doet. Is er sprake van een bepaald probleem? Heb je bijvoorbeeld wel warm water geen verwarming? Controleer dan in eerste instantie altijd wat de oorzaak is van het probleem dat zich stelt voordat je meteen je volledige verwarmingsinstallatie leeg gaat laten lopen.
Scroll naar boven
Scroll naar top