Wel warm water geen verwarming, wat is het probleem?

Wel warm water geen verwarming, wat is het probleem?

Wel warm water geen verwarming. Het is een probleem waar veel mensen wel eens mee worden geconfronteerd. Het spreekt voor zich dat dit steevast de nodige vraagtekens met zich meebrengt. Hoe kan het namelijk dat je wel kan genieten van warm water terwijl de verwarming net niet doet wat je ervan verwacht? Er zijn in de praktijk tal van verschillende oorzaken die hiervan aan de basis kunnen liggen. Wil jij hier graag meer over ontdekken? We zetten ze hieronder voor je op een rijtje!

Is de thermostaat ingeschakeld of niet? 

De eerste situatie lijkt in eerste instantie misschien een beetje flauw. Toch komt het in de praktijk wel degelijk vaak voor dat de oorzaak van het probleem de thermostaat is. Wanneer de thermostaat niet is ingeschakeld kan dit leiden tot problemen met de verwarming terwijl je toch kan rekenen op warm water. Controleer dus altijd in eerste instantie of de thermostaat daadwerkelijk is geactiveerd of niet. Vaak is er op de thermostaat een display terug te vinden die je de actuele situatie duidelijk aangeeft. Blijkt de thermostaat niet aan te slaan wanneer je bijvoorbeeld op een aantal knoppen drukt? Dan hoeft het probleem niet verder meer te worden gezocht. De kans is namelijk zeer groot dat de batterijen van het toestel dan op zijn. Het plaatsen van nieuwe batterijen zou het probleem in deze situatie naar alle waarschijnlijkheid kunnen verhelpen.

Staat de temperatuur wel hoog genoeg?

Voor heel veel mensen geldt dat ze tegenwoordig veel belang hechten aan groen wonen. In principe betekent dit dat je de verwarming een standje lager moet zetten. Dit zou er in de praktijk echter toe kunnen leiden dat de thermostaat niet op de correcte manier aan zal slaan. In het merendeel van de gevallen is dit probleem op te lossen door de verwarming toch een tandje hoger te zetten. Als de thermostaat niet op een correcte manier aanslaat zou dat zomaar kunnen zorgen voor wel warm water geen verwarming. De thermostaat kan dus in meerdere situaties het probleem zijn.

Controleer de radiatorkranen

Om een optimale werking van de thermostaat te kunnen realiseren is het zeer belangrijk dat de radiatorkranen geopend zijn. Is dit niet het geval? Dan is het mogelijk dat er problemen ontstaan met de verwarming. Controleer dus altijd goed of de radiatorkranen in je woning zijn geopend. Is dat niet het geval? Open dan de radiatorkranen en wacht even af. In het merendeel van de gevallen zal de verwarming het dan na enige tijd gewoon terug doen. 

Wel warm water geen verwarming, wat is het probleem?

Het resetten van de CV-ketel

Bij wel warm water geen verwarming is het aan te raden om eerst even de bovenstaande tips allemaal uit te proberen. Pas wanneer deze geen oplossing bieden kan je overwegen om de CV ketel te resetten. Het is namelijk mogelijk dat er sprake is van een kleine technische storing. 

Deze storing kan problemen veroorzaken met de verwarming terwijl er wel nog steeds sprake is van warm water. Het merendeel van de CV-ketels zijn te resetten door het indrukken van een bepaalde toetsencombinatie. Deze combinatie is verschillend per CV-ketel en kan doorgaans worden teruggevonden in de handleiding. 

Let op! Het wordt in de praktijk sterk afgeraden om de CV-ketel van de stroom te halen om deze daarna vervolgens terug aan te sluiten. Het is namelijk mogelijk dat er op deze manier meer storingen de kop op zullen steken en dat willen we natuurlijk koste wat het kost voorkomen.

Wat wanneer bovenstaande oplossingen niet werken?

In het merendeel van de gevallen zullen de hierboven aangehaalde zaken ervoor zorgen dat het probleem van wel warm water geen verwarming is opgelost. Dit gezegd hebbende is het natuurlijk ook mogelijk dat er nog een andere oorzaak van aan de basis ligt. In dat geval kan het wenselijk zijn om contact op te nemen met een expert. In het bijzonder tijdens de koude wintermaanden is het namelijk wellicht niet bepaald comfortabel om het zonder verwarming te moeten stellen. 

De verwarming is een relatief vatbaar onderdeel van de woning. Niet alleen is het mogelijk dat deze het bijvoorbeeld niet doet, daarnaast is ook het probleem “de verwarming gaat niet uit” één die vaak de kop opsteekt. Gelukkig is het in het merendeel van de gevallen perfect mogelijk om het probleem zelf op te lossen. Lukt dit niet? Dan biedt een vakman doorgaans gelukkig de oplossing.

Scroll naar boven