Help, mijn verwarming gaat niet uit!

Help, mijn verwarming gaat niet uit!

De verwarming in je woning moet ervoor zorgen dat je altijd kan genieten van een aangenaam warme temperatuur. Dit niet in het minst in het najaar en wanneer de winter haar intrede heeft gedaan in het land. Dit gezegd hebbende zijn er ook situaties waarin de verwarming uitgeschakeld moet worden. Dit is bijvoorbeeld het geval tijdens de zomer wanneer de temperaturen buiten voldoende warm zijn om het ook binnenshuis aangenaam comfortabel te maken. Veel mensen die hun verwarming dan graag uit zouden willen schakelen lopen daarbij echter tegen de nodige problemen aan. De hulpkreet “help, mijn verwarming gaat niet uit” is er dan ook één die jaarlijks bij veel mensen wel terug opduikt. Geldt dit ook voor jou? Dan zouden de aangehaalde tips die je aantreft op deze pagina je zomaar kunnen helpen om dit probleem op te lossen. 

Wanneer de verwarming uitschakelen?

Het is in de praktijk in verschillende situaties aangeraden om de verwarming uit te schakelen. Heel wat mensen zijn van mening dat dit eigenlijk niet noodzakelijk is. Tijdens de zomermaanden laten ze de verwarming dan ook niet zelden op een minimale stand aanstaan. Het aan laten staan van de thermostaat kan er echter in de praktijk voor zorgen dat de verwarming tijdens een wat koelere zomerochtend aan zal slaan. Dat is eigenlijk zonde van het energieverbruik. Veel mensen vinden groen wonen tegenwoordig zeer belangrijk waardoor elk overbodig energieverbruik zoveel mogelijk wordt voorkomen. De verwarming uitschakelen in de zomer kan dan ook een goed idee zijn. 

Anderzijds is het zo dat je de verwarming betere niet uitschakelt wanneer je bijvoorbeeld even op vakantie gaat net voor of buiten de zomermaanden om. Veel mensen vinden het zonde om de verwarming aan te laten staan terwijl ze toch niet thuis zijn. Dat is begrijpelijk, maar niet altijd de interessantste keuze. Het enige tijd niet verwarmen of op temperatuur houden van je woning kan zomaar zorgen voor vervelende problemen. Bovendien is het uiteraard ook allerminst aangenaam om thuis te komen van vakantie in een koel of kil aanvoelende woning. 

Je verwarming gaat niet uit, wat is het probleem dat zich stelt?

Je wil je verwarming graag uitzetten, maar de verwarming gaat niet uit. In dat geval zal je op zoek willen gaan naar de oorzaak van dit vervelende probleem. Het niet uit kunnen zetten van de verwarming kan immers in de praktijk zomaar leiden tot overbodige energiekosten. Zeker in tijden waarin de energiekosten de pan uit swingen is voorkomen veel beter dan genezen.

Wanneer je de verwarming hebt uitgeschakeld, maar de radiator in je woning toch nog warm aan blijft voelen weet je dat er ergens iets fout gaat. Er zijn dan heel wat verschillende mogelijke oplossingen die je kan uitproberen. Eén van de eerste zaken die doorgaans worden overwogen heeft betrekking tot het vervangen van de knop van de radiator. In het merendeel van de gevallen is het helaas zo dat deze handeling geen oplossing zal bieden voor het probleem dat zich stelt. 

Help, mijn verwarming gaat niet uit!

Vervuiling in de kraan is een belangrijke veroorzaker van problemen

Eén van de vaakst voorkomende problemen bij een verwarming die niet uitgeschakeld kan worden heeft betrekking tot vervuiling welke zich in de kraan bevindt en zich manifesteert. Deze vervuiling zou er in de praktijk zomaar voor kunnen zorgen dat de kraan niet meer volledig kan worden uitgeschakeld. In dit geval is er vaak geen andere oplossing voor handen dan het vervangen van de volledige kraan. Let wel, het is zeer belangrijk om er rekening mee te houden dat er op de markt menig aantal verschillende soorten kranen en koppen zijn terug te vinden. Zorg er altijd voor dat je de juiste koopt en bevestigt. Anders zou je zomaar tegen (extra) problemen aan kunnen lopen.

Wat wanneer toch de knop het probleem is?

Ondanks het feit dat de knop van je radiator in het merendeel van de gevallen dus niet het probleem is kan het geen kwaad om hier wel even naar te kijken. Wanneer je de knop van de radiator haalt is het mogelijk om de achterliggende pen in te drukken met een hard voorwerp. Eventueel zou je dit ook kunnen doen met je vinger, maar dat kan zomaar eens flink pijnlijk zijn. Kan het pennetje ingedrukt worden? Dan kan je er vervolgens een lijmtang opzetten en is het mogelijk om na te gaan of de kraan nog goed werkt of niet. De radiator zal in dat geval afkoelen.

Veelal, maar toch niet altijd zelf op te lossen

Je verwarming gaat niet uit? Dat probleem kan in het merendeel van de gevallen dus zelf worden opgelost. Voordat je bepaalde handelingen gaat ondernemen moet je wel altijd weten wat je doet. Je wil de situatie namelijk niet erger maken. Dat geldt overigens niet alleen voor deze situatie. Ook een verwarming leeg laten lopen doe je bijvoorbeeld bij voorkeur niet zonder eerst even grondig te raadplegen hoe je dat nu precies het beste aan kan pakken.

Frederik

Frederik Steijn

Frederik Steijn is een gepassioneerde interieurontwerper en ervaren woonjournalist die zijn creatieve talenten en diepgaande kennis van woontrends combineert in zijn artikelen voor Wono.nl. Met een achtergrond in interieurarchitectuur en jarenlange ervaring in de woonbranche, weet Frederik als geen ander hoe hij de lezers kan inspireren en informeren over de laatste ontwikkelingen op het gebied van wonen.

Scroll naar boven