Hoe werkt vloerverwarming verdeler?

Hoe werkt vloerverwarming verdeler?

Als je vloerverwarming je woning laat installeren is het handig dat je de warmte goed verdeeld over de vloerverwarmingsbuizen. Zo weet je namelijk zeker dat de warmte evenredig verdeeld wordt. Dit doe je door middel van een verdeler. Bij vloerverwarming kennen we twee soorten vloerverwarming verdelers. Wat deze twee soorten zijn en hoe ze precies werken, leggen we in dit artikel uit.

1. Open verdeler met pomp

Een open verdeler met pomp is een verdeler voor een vloerverwarming die tussen twee en twaalf groepen aangesloten kan worden. Deze verdeler heeft een ingebouwde pomp die het water in de vloerverwarmingsbuizen laat circuleren. Als de temperatuur van het circulerende water te laag wordt zorgt een thermostaatkraan ervoor dat er automatisch warm water uit de cv-installatie wordt toegevoegd. Andersom gaat bij een te hoge temperatuur de ingebouwde pomp van de verdeler juist uit. De voeler en de thermostaatkraan zorgen er dus samen voor dat je vloerverwarming op een optimale temperatuur blijft.

Je stelt de temperatuur van de vloerverwarming dan ook inmiddels een thermostaat.

Deze pomp laat het warme water doorstromen naar een verdeel koker, waarna het gelijkmatig over de vloerverwarmingsbuizen wordt verdeeld. Deze verdeel koker is voorzien van een meetinstrument, zodat het verdelen gelijkwaardig gaat. 

2. Gesloten vloerverwarming verdeler zonder ingebouwde pomp

Daarnaast heb je nog een gesloten vloerverwarming verdeler, wat vaak gebruikt wordt in combinatie met een warmtepomp. Deze gesloten verdeler heeft namelijk geen ingebouwde pomp, waardoor er dus geen mogelijkheid is om koud en warm water te mengen. De warmtepomp zorgt er in dit geval voor de opwarming van het water voor de vloerverwarmingsbuizen. 

Een warmtepomp is vaak in staat het water in de vloerverwarmingsbuizen efficiënter te verdelen, wat betekent dat je hiermee kunt besparen op je energierekening.

Aangesloten op stadsverwarming

Wanneer je bent aangesloten op stadsverwarming moet de verdeler wel aan enkele voorwaarden voldoen. Het is dus belangrijk om dit te checken indien dat bij jou het geval is.

Heb je vragen over vloerverwarming of een verdeler voor vloerverwarming voor je woning? Dan is het verstandig om advies van een expert te vragen. Zo weet je zeker dat je passend advies krijgt voor jouw situatie.

Scroll naar boven