Serre aanbouwen; kosten + handige tips

Serre aanbouwen; kosten + handige tips

Veel mensen willen graag een serre aanbouwen en dat is logisch. Met een serre kun je de leefruimte van de woning vergroten en je hebt een ideale plek waar je bijvoorbeeld beschut bent tegen de weersomstandigheden, maar wel optimaal kunt genieten van een tuin. Dit is in de regel ook een primaire reden om een serre aan te bouwen. Maar eens serre kan ook een andere functie hebben, zoals een atelier of een studio waar je in alle rust kunt werken. Als je van plan bent om een serre aan te bouwen en om te gaan klussen, wil je natuurlijk wel weten waar je op moet letten en met welke kosten je te maken krijgt. In onze blog vertellen we dan ook meer over de kosten en we geven een aantal handige tips.

Een serre gebruiken

Voordat je meegaat in één van de woontrends en van alles gaat uitzoeken en gaat regelen, is het verstandig om als eerste goed na te denken over waar je de serre voor gaat gebruiken. De ene serre is namelijk de andere niet je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een vaste of een losstaande serre. Een losstaande serre staat logischerwijs los van de gevel en kan het beste vergeleken worden met een tuinhuis of een overkapping. Terwijl serres in vergelijking voor meer beschutting zorgen en ook beter geïsoleerd zijn. 

De locatie bepalen

Natuurlijk is het belangrijk om ook na te denken over de locatie van de serre en dit is afhankelijk van bijvoorbeeld de ruimte of waar je de serre voor wilt gebruiken. Veel mensen kiezen voor een plaatsing op het zuiden of zuidoosten, omdat ze dan optimaal van de zon kunnen genieten. Terwijl mensen die de serre als werkplaats willen gebruiken eerder kiezen voor een plaatsing op het noorden. Dan hebben ze weinig tot geen last van lichtinval en de temperaturen blijven zelfs in de warme zomermaanden aangenaam. Veel mensen laten zich echter leiden door de locatie van de tuin, omdat ze vanuit de serre hier een goed zicht op willen hebben. Dan wordt er minder kritisch gekeken naar of een serre op het noorden of het zuiden komt te staan.

Serre aanbouwen; kosten + handige tips

Overleggen met de gemeente

Als je het huis wilt uitbouwen heb je in de regel een vergunning nodig en dat moet je dus aanvragen bij de gemeente. Serres kleiner dan 30 vierkante meter en met een lagere nokhoogte dan 4,5 meter vallen onder “kleinere werken”. Hier heb je doorgaans geen vergunning voor nodig, maar je hebt wel een meldingsplicht. Het is hoe dan ook verstandig om met de gemeente te overleggen voordat je aan de werkzaamheden begint of deze laat uitvoeren. Daarnaast moet je ook voldoen een de EPB regelgeving. Dat alles te maken heeft met de eisen op isolatie, ventilatie, oververhitting en andere installaties. Je kunt het beste met de aannemer of architect overleggen of je EPB plichtig bent.

Vergelijken van aannemers en architecten

Voor het aanbouwen van een serre schakelt men doorgaans een specialist in. Zoals een aannemer of een architect of zelfs beiden. Zij zijn gespecialiseerd in dergelijke constructies en kunnen bijvoorbeeld op basis van je bouwplannen bepalen of het plaatsen van een serre verantwoord is. Als er bijvoorbeeld een muur van het huis moet worden doorbroken is het wel verstandig om er zeker van te zijn dat je geen draagmuur neerhaalt of dat de stabiliteit van de woning in gevaar komt. 

De prijsverschillen tussen aannemers zijn enorm. Dat geldt ook voor de kwaliteit. Je kunt dus het beste op zoek gaan naar een erkende specialist met enorm veel ervaring en vraag altijd meerdere offertes van verschillende aanbieders op. Zo kun je heel goed vergelijken en bepalen welke deal het beste is. Kijk overigens niet alleen naar de prijs, maar kijk ook naar welke services er wel of juist niet worden verleend en naar hoeveel ervaring een serrebouwer heeft.

Een andere tip die we willen meegeven is om altijd voor één serrebouwer te kiezen. Een serre bestaat natuurlijk uit meerdere onderdelen en je kunt voor vrijwel ieder onderdeel weer een andere specialist kiezen. Maar dat is natuurlijk niet slim om te doen. Dan zijn ze te veel afhankelijk van elkaar. Eén serrebouwer bouwt de serre stapsgewijs op en zorgt voor het beste eindresultaat.

Belangrijke aandachtspunten

Er zijn een aantal belangrijke aandachtspunten als je over het aanbouwen van een serre spreekt. Denk bijvoorbeeld aan een stevige fundering die het gewicht van een serre kan dragen, een goede waterkering om vochtproblemen in de toekomst te voorkomen en een goed ventilatiesysteem. Deze aandachtspunten zijn cruciaal op het gebied van de kwaliteit van de serre.

Scroll naar boven
Scroll naar top