De verschillende polisvormen van de basisverzekering uitgelegd

De verschillende polisvormen van de basisverzekering uitgelegd

Ga je een verzekering afsluiten, dan moet je de keuze maken uit verschillende polissen. Deze polissen zeggen iets over de vrije zorgkeuze die je hebt, maar ook over de premie. Er zijn twee verschillende polissen waar je uit kunt kiezen. In dit artikel vertellen we je wat die polisvormen inhouden en welke polis je het beste kunt kiezen.

Ga je een zorgverzekering kiezen, dan is de kans groot dat je eerst de zorgverzekering gaat vergelijken. Zo kun je zien welke zorgverzekering het goedkoopst is en het beste bij je past. Het is dan echter wel handig dat je weet met wat voor polis je te maken hebt, zodat je weet wat je te wachten staat.

De naturapolis

De naturapolis is de meest gekozen polis. Dit komt omdat de naturapolis over het algemeen ook de goedkoopste polis is. De naturapolis is zo goedkoop, omdat je bij deze polis geen vrije zorgkeuze hebt. Een vrije zorgkeuze betekent dat je naar ieder ziekenhuis en iedere zorgverlener mag. Waar je ook heen gaat, je zorgverzekering vergoed het voor je. Een naturapolis heeft dat dus niet. Hier heeft de zorgverzekeraar contracten gesloten met een selecte groep zorgverleners. Alleen bij deze zorgverleners krijg je de zorg die je nodig hebt vergoed. Omdat de verzekeraar met slechts een selecte groep zorgverleners een contract heeft afgesloten, is de premie van de naturapolis ook lager.

De restitutiepolis

De restitutiepolis is het tegenovergestelde van de naturapolis. Deze polis dekt de kosten van alle zorgverleners en heeft dus een vrije zorgkeuze. Dat kan fijn zijn als je anders bijvoorbeeld erg ver moet rijden, of als je altijd bij dezelfde zorgverlener om hulp vraagt. Omdat de restitutiepolis een vrije zorgkeuze biedt, is deze vaak wel een stuk prijziger.

Welke polis moet je kiezen?

Ga je op zoek naar een goede basisverzekering, dan maak je de keuze tussen een naturapolis of een restitutiepolis. Het is belangrijk dat je goed voor jezelf nagaat welke verzekering het beste bij je past. Verwacht je weinig zorg nodig te hebben, of vind je het niet erg dat je misschien wat verder moet rijden? Dan kun je kiezen voor een naturapolis. Als je graag in de buurt van je woning behandeld wordt en je het niet erg vind om wat meer premie te betalen, dan kun je het beste kiezen voor een restitutiepolis.

Scroll naar boven