Stucwerk in nieuwbouw en een vakkundige stukadoor voor strakke muren

Stucwerk in nieuwbouw en een vakkundige stukadoor voor strakke muren

In de complexe wereld van interieurdesign is stucwerk vaak een onderschat element dat de potentie heeft om een woning compleet te transformeren. Een strak gestucte muur kan het verschil maken tussen een huis en een thuis. Maar wat is dunpleister eigenlijk? En wat komt er kijken bij het stucen van een nieuwbouwwoning? Daarnaast is de rol van een goede stukadoor niet te onderschatten in dit proces. Dit artikel beoogt je mee te nemen in de nuances van stucwerk, de specifieke uitdagingen bij nieuwbouw en het belang van het selecteren van een bekwame stukadoor.

Dunpleister 

Als het op stucwerk aankomt, is dunpleister een term die vaak naar voren komt, maar zelden volledig wordt begrepen. Dunpleister is een type stucmateriaal dat zich onderscheidt door het creëren van een extreem gladde en vlakke afwerking. Anders dan andere vormen van stucwerk die textuur en reliëf aan een oppervlak kunnen toevoegen, streeft dunpleister naar een visueel naadloos effect. Dit maakt het zeer geschikt voor moderne interieurs waar strakke lijnen en minimalisme gewenst zijn. Dunpleister is bovendien makkelijk overschilderbaar, wat je de vrijheid geeft om later kleuraanpassingen te maken.

Nieuwbouw stucen

Stucen in een nieuwbouwwoning is een heel ander verhaal dan stucen in een bestaand huis. Nieuwbouw stucen van muren zijn onderhevig aan zogenaamde ‘werking’ vanwege het nog niet volledig uitgeharde bouwmateriaal. Daardoor kunnen er sneller scheuren ontstaan in het stucwerk als dit niet correct wordt aangebracht. Een stukadoor die gespecialiseerd is in nieuwbouw weet hoe hiermee om te gaan. Hij of zij zal bijvoorbeeld elastische materialen kunnen aanbevelen die meebewegen met de muur. Dit soort expertise is onontbeerlijk als je wilt dat je stucwerk de tand des tijds doorstaat.

Goede stukadoor geen overbodige luxe 

Er zijn veel mensen die zichzelf als stukadoor aanbieden, maar een écht goede stukadoor vinden kan een uitdaging zijn. Dit is iemand die niet alleen de juiste technische vaardigheden bezit, maar ook een goed oog heeft voor detail en esthetiek. Een kwaliteitsstukadoor zal de tijd nemen om je wensen grondig te bespreken, materiaalopties toe te lichten en mogelijke problemen proactief aan te pakken. Het vinden van zo’n vakman of -vrouw is cruciaal, want slecht aangebracht stucwerk herstellen kan een kostbare en tijdrovende aangelegenheid zijn.

Duurzaamheid en dunpleister

Bij het selecteren van materialen voor je woning kun je ook kijken naar de milieuvriendelijkheid van dunpleister. Er zijn inmiddels varianten op de markt die gemaakt zijn van natuurlijke ingrediënten en die biologisch afbreekbaar zijn. Zo draag je niet alleen bij aan een gezonder leefklimaat in je eigen huis, maar maak je ook een verantwoorde keuze voor de planeet. Dit kan een extra dimensie toevoegen aan de voldoening die goed stucwerk kan bieden.

Frederik

Frederik Steijn

Frederik Steijn is een gepassioneerde interieurontwerper en ervaren woonjournalist die zijn creatieve talenten en diepgaande kennis van woontrends combineert in zijn artikelen voor Wono.nl. Met een achtergrond in interieurarchitectuur en jarenlange ervaring in de woonbranche, weet Frederik als geen ander hoe hij de lezers kan inspireren en informeren over de laatste ontwikkelingen op het gebied van wonen.

Scroll naar boven