Waar moet je op letten bij het kopen van een nieuwe keuken?

Waar moet je op letten bij het kopen van een nieuwe keuken?

Ben jij van plan een nieuwe keuken te kopen? Dat is geen beslissing die je van de ene op de andere dag neemt. Daar gaat een goede planning aan vooraf zodat je tijdens het inrichten niet voor verassingen komt te staan, bijvoorbeeld omdat aansluitingen en afvoeren niet blijken te passen of omdat je niet voldoende budget hebt.

Kies een stijl

Keukens heb je in verschillende stijlen. Omdat je regelmatig in de keuken bent is het belangrijk een stijl te kiezen die goed bij jouw smaak en voorkeuren past. We geven de drie belangrijkste stijlen.

– landelijke keuken. Dit is een tijdloze stijl die terug grijpt op het boerenleven van weleer. Dat zie je bijvoorbeeld terug in accessoires als emaille pannen en gevlochten rieten manden en natuurlijke materialen zoals linnen, kantoen en onbehandeld hout. Maar uiteraard past moderne keukenapparatuur ook prima in landelijke keukens.

– Industriële keuken. In een keuken met industriële look hangt een stoere sfeer. Ruwe materialen zoals een bakstenen muur en een tafel van onbehandeld hout mogen hierin niet ontbreken. De inrichting is ruimtelijk, de kleuren zijn vaak donkerder.

– Mix and match keuken. Deze stijl komt goed van pas als je een deel van de oude keuken wilt houden en deze wilt combineren met nieuwe elementen. In deze keuken komen verschillende stijlen samen, zoals landelijk en modern, vintage en bohemian of industrieel en rustiek.

Waar moet je op letten bij het kopen van een nieuwe keuken?

Maak een moodboard voor kleur en elementen

Nu je weet welke stijl je in je keuken wilt kun je een moodboard maken met afbeeldingen die jij vindt die bij jou passen. Kijk daarna naar de kleuren die er uit springen. Kies een van deze kleuren als basis, bij voorkeur een lichte tint zodat je hier goed mee kan combineren. Grotere oppervlakken krijgen deze kleur, voor de rest van de inrichting kies je een of twee complementerende kleuren van je moodboard.

In een moodboard verzamel je ook de elementen en accessoires die je graag in je keuken ziet. Hiermee teken je eerst de keuken in. Past alles dat je graag wilt hebben in de ruimte, en houd je dan voldoende bewegingsruimte over?

Bepaal de opstelling

Was je tevreden met de opstelling van de oude keuken? Dan pas je daar de nieuwe elementen in. Vond je de opstelling niet heel handig, bijvoorbeeld omdat het aanrechtblad eigenlijk te klein was, het aanrecht altijd in een donkeren hoek zat of omdat je van je keuken een woonkeuken wilt maken? Teken dan de nieuwe keuken eerst uit op een vel papier en kijk of je voldoende ruimte hebt om alles te plaatsen, en daarbij ook genoeg bewegingsruimte houdt. Kijk daarbij ook goed naar de afvoeren en aansluitingen en of deze bij de nieuwe opstelling passen. Zo nee, dan moet je die verplaatsen. Weet je van jezelf dat je hier niet handig in bent, dan kun je altijd een installateur vragen dit voor je te doen.

Frederik

Frederik Steijn

Frederik Steijn is een gepassioneerde interieurontwerper en ervaren woonjournalist die zijn creatieve talenten en diepgaande kennis van woontrends combineert in zijn artikelen voor Wono.nl. Met een achtergrond in interieurarchitectuur en jarenlange ervaring in de woonbranche, weet Frederik als geen ander hoe hij de lezers kan inspireren en informeren over de laatste ontwikkelingen op het gebied van wonen.

Scroll naar boven