Waarvoor kun je een Stanleymes gebruiken?

Waarvoor kun je een Stanleymes gebruiken?

Stanley(mes) is een merknaam die veelal gebruikt wordt voor diverse soorten werkmessen. De messen hebben een metalen of kunststof houder met een dun, maar scherp uitschuifbaar mesje die na te vullen is. Ze zijn speciaal bedoeld voor het snijden van zachtere materialen zoals onder andere karton, tape, rubber en papier. Bepaalde varianten werkmessen zijn inklapbaar. Je hebt ook afbreekmessen, die je kan afbreken wanneer het mes zijn scherpte begint te verliezen. Zo voorkom je dat het mes bot wordt en blijft het zijn functie behouden.

De meeste stanleymessen zijn voorzien van een vergrendelingsmechanisme, zo blijft het mes op de juiste plek tijdens het snijden en blijft het mes in de houder zitten wanneer deze niet gebruikt wordt. Schuif het mes dan ook altijd terug wanneer je het stanleymes niet gebruikt. De messen worden veel gebruikt voor professionele doeleinden, maar zijn zeker ook geschikt voor huis, tuin en keuken gebruik. 

Werkmessen

In de bouw worden Stanleymessen veel gebruikt door professionele klussers. Meestal gebruiken ze dan grovere werkmessen. Deze zijn ideaal voor het gebruik op de werkplaats, ze zijn namelijk sterker dan gewone messen. Dit gereedschap is voorzien van een comfortabele grip door het stevige omhulsel. Men snijdt er gemakkelijk kartonnen dozen mee open. Deze messen staan ook wel bekend als dozenopeners en zijn ideaal voor het gebruik in de verzend- en verpakkingsindustrie. Ook is het mogelijk vloerbedekking te snijden met deze werkmessen. Dit is ideaal voor in een stoffeerderij en in de renovatie industrie, waar ze vaak tapijt moeten snijden of verwijderen.

Wil je graag grotere, sterkere materialen doormidden snijden, zoals bijvoorbeeld hout of kunststof? Ga dan voor een handzaag. Met deze vlijmscherpe grovere zagen creëer je de mooiste rechte zaagsneden.

Fijne stanleymessen voor precisiewerk

De Stanleymessen worden ook vaak gebruikt als hobbymes. Meestal wordt het uitschuifbare dunne mes gebruikt in combinatie met een snijmat. Papier en dun karton zijn veelgebruikte materialen die gebruikt wordt tijdens het handwerken. Stanley mesjes zijn uitstekend geschikt voor het precisie-snijwerk. Voor kaarsrechte lijnen of bepaalde lengtes kun je het beste een snijliniaal met vingerbescherming gebruiken. 

Wanneer je door meerdere lagen heen wil snijden, kun je beter meerdere kleine snijbewegingen maken in plaats van één keer heel hard drukken. Dit zorgt ervoor dat je nettere snijlijnen houdt. Gebruik voor deze methode ook een snijliniaal, zodat je precies op dezelfde plek blijft snijden. 

Stanleymes vervangen

Veel soorten stanleymessen hebben een afbreekmes systeem en zijn daardoor ook navulbaar. Breek het lange en smalle snijblad af langs de schuine lijn die is aangebracht in het mesje. Zo ontstaat er een nieuwe en scherpe snijpunt. Wanneer het volledige mes gebruikt is, kun je deze vervangen met een geheel nieuw mesje. Deze mesjes zijn te verkrijgen als navulling sets van 10 tot meer dan 100 stuks.

Vervang het mesje wanneer het deze scherpte verliest, zo voorkom je schade aan het materiaal. Daarnaast is er minder inspanning nodig om iets door te snijden. Zo kun je gebruik blijven maken van hetzelfde mes, die steeds weer scherp is. Kortom, dit handige werkmes is onmisbaar in je gereedschapskist!

Scroll naar boven