Voor heel wat mensen geldt dat ze voor of tijdens het renoveren van hun woning op zoek gaan naar een soort van vloeibare stuc. Bestaat er echter wel zoiets? Absoluut. Zogenaamde stucverf kan ervoor zorgen dat je muur over een speciale afwerking komt te beschikken. Zo kan je bijvoorbeeld jouw muren in geen tijd voorzien van een lekker fris uiterlijk met bovendien ook een gezonde dosis reliëf. Zou jij ook graag dit type verf willen gaan gebruiken, maar wil je in eerste instantie een goed beeld krijgen van alle voor- en nadelen die eraan verbonden zijn? Lees dan zeker verder!
Welke voordelen zijn er verbonden aan het gebruik van stucverf?
Het gebruik van stucverf zorgt ervoor dat je in de praktijk kan rekenen op een behoorlijk aantal voordelen. In eerste instantie valt ze in heel wat verschillende ruimtes toe te passen. Zelfs de ruimte met je wc pimpen met stucverf is eigenlijk een mogelijkheid. Voor dit type verf geldt namelijk dat ze een mooi en verrassend effect weet te realiseren waar je behoorlijk wat richtingen mee uit kan.
Kenmerkend voor deze verf is uiteraard ook het feit dat ze over een ruw oppervlak beschikt. Dat ruwe oppervlak zou eigenlijk perfect ook oneffenheden kunnen verbergen. Ook onvolkomendheden in de ondergrond kunnen op deze manier worden verholpen. Bovendien hoeft het gebruik van deze verf voor mensen die het gewend zijn om te klussen helemaal geen probleem te zijn, in tegendeel. Voor deze verf geldt immers dat ze relatief snel en eenvoudig kan worden aangebracht.
Tot slot zal je eveneens kunnen vaststellen dat stucverf in het merendeel van de gevallen over een watervast karakter beschikt. Dit betekent dat eventuele vlekken op de muren dus zeer eenvoudig schoongemaakt zullen kunnen worden met behulp van bijvoorbeeld gewoon een vochtige spons.
Op welke ondergronden kan je stucverf aanbrengen?
Tussendoor nog even een vaak gestelde vraag over het aanbrengen van stucverf. Voor menig aantal mensen geldt dat ze zich namelijk afvragen op welke ondergronden dit type verf kan worden aangebracht. Wat dit betreft kan je concreet denken aan de volgende:
- Beton;
- Gips;
- Hout;
- Board;
- Egaal behangpapier;
Zoals bovenstaand overzicht duidelijk maakt is het in de praktijk mogelijk om stucverf te gebruiken op heel wat uiteenlopende ondergronden. Hier hoef je, je dan ook geen zorgen om te maken.
Met welke nadelen dien je rekening te houden?
Er zijn aan het gebruik van stucverf zeker niet alleen maar voordelen verbonden. Je moet dan ook in de praktijk aandachtig zijn voor enkele niet onbelangrijke nadelen waarmee je kan worden geconfronteerd. Wat dit betreft dien je in eerste instantie rekening te houden met het feit dat je geen behangwerk aan kan brengen op aangebrachte stucverf. Je zal dus met andere woorden eerst deze verf terug moeten verwijderen voordat je kan gaan behangen. Dit wordt door veel mensen omschreven als één van de meest vervelende en tijdrovende klussen. Hou hier dus rekening mee.
In bepaalde gevallen is het zo dat de ruwe verfstructuur waarvan sprake kan zijn bij stucverf de muren vrij scherp aan kan doen voelen. Het komt in de praktijk dan ook niet zelden voor dat mensen op deze manier schaafwondjes oplopen aan de handen. Het spreekt echter voor zich dat het risico dat hieraan is verbonden sterk afhankelijk kan zijn van de gekozen stucverf in kwestie.
Frederik Steijn
Frederik Steijn is een gepassioneerde interieurontwerper en ervaren woonjournalist die zijn creatieve talenten en diepgaande kennis van woontrends combineert in zijn artikelen voor Wono.nl. Met een achtergrond in interieurarchitectuur en jarenlange ervaring in de woonbranche, weet Frederik als geen ander hoe hij de lezers kan inspireren en informeren over de laatste ontwikkelingen op het gebied van wonen.