Hoe kan je zweetgeur uit kleding verwijderen?

Hoe kan je zweetgeur uit kleding verwijderen?

Zweetgeur uit kleding verwijderen lijkt in eerste instantie geen lastige opdracht te zijn. In de praktijk wil dat echter wel eens behoorlijk tegenvallen. Veel mensen denken dat het grondig wassen van hun kleding ervoor zal zorgen dat men eindelijk af komt van de zweetlucht. Dat is echter niet zo. Na het strijken of na het dragen van een T-shirt is de zweetgeur weer direct van de partij. Zelfs na verschillende wasbeurten zal je kunnen vaststellen dat de zweetgeur nog steeds niet (volledig) zal zijn verdwenen. Hoe komt dit precies en vooral wat kan je er tegen doen? 

Hoe wordt een terugkerende zweetgeur veroorzaakt?

De veroorzaker van een terugkerende zweetgeur in kleding is het zogenaamde boterzuur. Voor alle mensen geldt dat we transpireren. Dit bijvoorbeeld tijdens het sporten, maar ook wanneer we onze alledaagse bezigheden aan het uitoefenen zijn. Van zodra het zogenaamde transpiratievocht is opgedroogd blijft het boterzuur achter. Deze wordt door ons lichaam tijdens het transpireren geproduceerd. Voor dit boterzuur geldt dat ze er bekend om staat continue stankmoleculen te produceren. Deze laten zich vooral gelden wanneer de kleding een stuk warmer is. Met andere woorden, als ze wordt gestreken of wanneer ze wordt gedragen door de persoon in kwestie. 

In de praktijk is het vaak zo dat het boterzuur niet goed wordt verwijderd. Dat heeft als resultaat dat de zweetgeur continue aanwezig blijft. Stankmoleculen welke zijn terug te vinden in kleding en ander textiel kunnen in de praktijk eveneens het gevolg zijn van bijvoorbeeld het te lang in de sporttas laten zitten van vochtige sportkleding. Ook wanneer kleding te lang vochtig in de wasmand of wasmachine ligt kan dat een veroorzaker zijn van een vervelende geur.

Zweetgeur uit kleding verwijderen kan met deze tips 

Er zijn in de praktijk twee verschillende middelen die er bekend om staan uitstekend opgewassen te zijn tegen het (opnieuw) verschijnen van de vervelende zweetgeur. Wellicht is het zo dat er nog wel een overig productaanbod ook bestaat welke hierbij kan helpen, maar in het merendeel van de gevallen wordt er toch vooral gekeken in de richting van:

  1. Soda;
  2. Azijn;

Zweetgeur uit kleding verwijderen kan je in eerste instantie dus doen door gebruik te maken van soda. Je dient in dit geval het kledingstuk gedurende ongeveer een uurtje te laten weken in het sodawater. Vervolgens moet je ze wassen in de wasmachine. Wanneer je informatie opzoekt op het internet is de kans zeer groot dat je geconfronteerd zal worden met verschillende adviezen. De ene website heeft het bijvoorbeeld over het laten weken van de kleding in sodawater gedurende één uur terwijl de ander zegt dat je ze er een volledige nacht in moet laten sudderen. Je moet er wat dit betreft wel rekening mee houden dat soda de kleur van je kleding aan kan tasten. Ook voor verschillende stoffen zoals zijde en wol geldt dat ze niet tegen soda kunnen.

Hoe kan je zweetgeur uit kleding verwijderen?

Zweetgeur uit kleding verwijderen met azijn

Een tweede optie waarover je beschikt om zweetgeur uit kleding te halen heeft betrekking tot het gebruik van azijn. Laat je wat dit betreft vooral niet afschrikken door de sterke geur waar dit product over beschikt. Week je kledingstuk in een emmer gevuld met azijn voordat je ze gaat wassen. Zorg er bovendien voor dat het kledingstuk hierbij volledig is ondergedompeld in de azijn en laat ze gedurende ongeveer een uurtje intrekken. De hele nacht is in dit geval eigenlijk nog beter. Vervolgens spreekt het voor zich dat je ook in dit geval je kledingstuk in de wasmachine moet stoppen. In beide gevallen zou de zweetgeur als het goed is verdwenen moeten zijn.

Voorkomen is beter dan genezen!

Ondanks het feit dat een terugkerende zweetgeur net als bijvoorbeeld een klapperende deur in je woning ontzettend vervelend is kan je er dus wel degelijk iets aan doen. Dit gezegd hebbende is voorkomen mogelijks nog beter dan genezen. Een (terugkerende) zweetgeur in je kleding kan worden voorkomen door rekening te houden met de hieronder aangehaalde tips:

  1. Zorg ervoor dat je regelmatig je oksels wast;
  2. Doe kleding slechts één dag aan;
  3. Maak gebruik van een anti-transpirant; 

Voor heel wat mensen geldt dat ze last hebben van overmatig transpireren. Voor deze personen is het aan te raden om minstens één keer per dag grondig de oksels te wassen. Op deze manier is het op een efficiënte manier mogelijk om de bacteriën te verwijderen die verantwoordelijk zijn voor de vervelende zweetgeur waarmee je kan worden geconfronteerd. Is er sprake van een sterke, terugkerende zweetgeur? Dan wordt het sterk aanbevolen om geen gebruik te maken van een gewone deodorant, maar wel van een anti-transpirant. 

Scroll naar boven